Skip to main content

Beslutningstagere skal være habile

Professor Torben Jørgensen, Forskningscenter for forebyggelse og Sundhed, KPUK, Region H. E-mail: torben.joergensen@regionh.dk

18. mar. 2013
3 min.

En arbejdsgruppe under Sundhedsministeriet har netop offentliggjort et udkast til en rapport, hvor man foreslår, at al personlig indtjening, som en læge har haft på samarbejde med medicinal- og medicoindustrien, skal ligge offentligt tilgængeligt på Sundhedsstyrelsens hjemmeside – krone for krone.

Udgangspunktet er, at læger ikke må være afhængige af medicinalindustrien, hvilket er ganske fornuftigt. Man kan sikkert diskutere, hvor beløbsgrænsen for afhængighed går, men det er rigtig fint, at der er taget hul på debatten for alvor; folkesundheden er jo noget, som står os alle nær.

Medicinalindustrien skal – lige som alle andre industrier – tjene penge til aktionærerne. Det er der ikke noget mystisk i, så det er oplagt, at beslutningstagere – som læger jo er i denne sammenhæng – ikke må være afhængige af medicinalindustrier.

Jeg vil derfor hilse initiativet velkomment, men må samtidig bede politikerne om at være konsekvente og rette blikket mod deres egen institution, Folketinget. Politikeres involvering i tobaksindustrien har langt flere liv på samvittigheden end nogen læge kunne drømme om at have ved at vælge et præparat frem for et andet, og vi er fortsat en del, der står måbende tilbage over afskaffelsen af fedtafgiften, som den borgerlige regering indførte. Den afstedkom et stort fald i salget af animalsk fedt i 2012, hvilket var til enorm gavn for folkesundheden, men naturligvis ikke for de industrier, der producerer de fedtholdige varer.

Så lad os sætte det lidt i perspektiv: Beslutningstagere vedrørende folkesundheden, må ikke være afhængige af industrier. Men det, der virkelig betyder noget for folkesundheden, er de valg, politikere foretager. Disse valg overskygger langt, hvad enkeltstående læger kan præstere med deres ordinationer. Det er derfor vigtigt, at politikerne følger trop med lægerne og deklarerer deres samtaler med og tilskud fra industrien – krone for krone, så borgerne selv kan vurdere, om politikerne i deres beslutninger har været habile eller har været under påvirkning af industriens lobbyister og penge.

Forslaget kan også være med til at rydde op i et andet hjørne af sundhedsvæsenet, for nu vil mange læger naturligvis ikke mere undervise kollegaer på kurser, der er finansieret af medicinalindustrien (som en læge stod frem og sagde i Ugeskriftet). Det er ganske forståeligt; flere kollegaer er blevet hængt ud for at undervise på disse kurser, selv om de er særdeles habile. Dette er så en kærkommen lejlighed til, at det offentlige system overtager den tidligere medicinalsponsorerede undervisning. Det vil også være en god anledning til at se i øjnene, at der er et stort behov for efteruddannelse, som har ført en omflakkende tilværelse mellem det private og det offentlige regi. Jeg er sikker på, at de mange kvalificerede undervisere meget gerne vil vende tilbage til undervisningen, når den bliver udført i offentligt regi.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen