Skip to main content

»The Big Five«

Henrik Villadsen, lægelig direktør, Odense Universitetshospital

23. sep. 2013
2 min.

Jeg var engang på safari i Kenya, og »The Big Five« står klarest. For mødet med løven, elefanten, bøflen, leoparden og næsehornet giver et tydeligt billede af savannen. Man kender ikke enhver detalje, men man forstår systemets præmisser og mekanismer.

Den afrikanske savanne var også ophavssted for homo sapiens – det tænkende menneske. Mennesket fik fodfæste ved at skabe enkle modeller gennem systematisering af viden og abstrakt tænkning.

Regnearkssafari

I min dagligdag bliver jeg bombarderet med information af alle mulige slags. Information om økonomi, kliniske databaser, kræftpakker, uddannelseskvalitet, patienttilfredshed, forskningsproduktion og uendelig meget andet.

Selvom nogle sikkert vil gøre indvendinger, kan lægedirektører med lidt god vilje kategoriseres som tænkende mennesker. Men opgaven med at systematisere information og skabe enkle modeller er lettere på savannen end i sundhedsvæsenet. Vi mangler ikke informationer, faktisk har vi for mange, men vi mangler evnen til at opbygge enkle modeller, som kan danne grundlag for reelle forbedringer og ikke blot gold kontrol.

Sundhedsvæsenet er taget på regnearkssafari, hvilket godt kan have sin matematiske charme, men bedre kvalitet giver det næppe.

Fem små svar på fem store spørgsmål

Jeg tror, man kan finde »The Big Five« for sundhedsvæsenet, vi skal blot finde tilbage til kernen. En dag vil jeg tage på virkelighedssafari og stille medarbejderne følgende spørgsmål i prioriteret rækkefølge:

1. Hvad har du gjort for patienterne i dag?

Alle medarbejdere, også dem uden hvide kitler, bør have et klart svar på, hvordan dagens arbejde har gavnet patienterne.

2. Hvad har du lært i dag?

Kvaliteten i sundhedsvæsnets bliver skabt af kompetente medarbejdere. Ingen bør gå hjem fra arbejde uden at være blevet klogere og dygtigere.

3. Hvad har du lært en anden i dag?

Uddannelse er en investering i fremtidens kvalitet, og et godt læringsmiljø starter med, at alle lærer fra sig.

4. Hvad har du fundet på i dag?

De nysgerrige og nytænkende medarbejdere er en afgørende forudsætning for forskning og innovation og dermed sundhedsvæsenets udvikling.

5. Hvad vil du gøre bedre i morgen?

Man kan altid gøre det lidt bedre, og det er derfor, sundhedsvæsnet er historien om den evige forbedring og forandring.

Jeg kender mine lus på travet, og jeg vil ikke blive skuffet over svarerne, men jeg vil blive klogere. For sundhedsvæsnet er befolket af tænkende mennesker, rig på riddere og fattig på kæltringer, fuld af folk, der vil og kan.

Det var derfor, mennesket overlevede på savannen, og derfor Danmark har et af verdens bedste sundhedsvæsener.