Skip to main content

Biokemiske analysenavne - nu med korrekthed!

Overlæge Linda Hilsted, Klinisk Biokemisk Afdeling, Rigshospitalet, formand for Dansk Selskab for Klinisk Biokemi. E-mail: linda.hilsted@rh.regionh.dk

15. aug. 2008
3 min.

Pal Szecsis indlæg i Ugeskriftet [1] er på nogle områder meget relevant, men på andre præget af mangel på viden. Det er korrekt, at vores speciales »nomenklaturfundamentalister« indimellem fabrikerer (NPU)navne, der ikke kan anvendes i daglig praksis, og det gør vi så heller ikke. »Fundamentali-sterne« skaber heldigvis entydige, sporbare navne, som hjælper os som (klinisk biokemiske) eksperter til at forstå, hvad det er, vi måler - for det er jo indimellem ganske kompliceret. Det eksempel, Pal kommer med - nyt navn for HbA1c - er der ingen klinisk biokemiker, der kunne forestille sig, at man skulle anvende i klinikken, hvilket også har været sagt og skrevet ved et medlemsmøde (6. marts 2008) i Dansk Selskab for Klinisk Biokemis (DSKB's) regi. Det er ikke kun noget, Dansk Endokrinologisk Selskab finder uanvendeligt, og DSKB har allerede foreslået et mere brugbart navn.

Som DSKB tidligere har påpeget, er det åbenlyst, at der er et stort behov for systematiske, men forståelige og ikke mindst landsdækkende navne [2]. Hvad Pal Szcecsi ikke skriver i sit indlæg er, at »mere simple kortnavne (op til 35 karakterer) for de almindeligste analyser« er under udarbejdelse for ca. 3.000 analyser, hvoraf ca. 2.000 er klinisk biokemiske! Dette Medcom-projekt er meget langt og forventes afsluttet inden for et par måneder. Herefter skal DSKB tage stilling til de klinisk biokemiske navne. Vores forventning er, at de kan anbefales som national standard til anvendelse i vores elektroniske rekvisitionssvarsystemer.

Lidt om projektet [3, 4]:

»De nationale korte navne (NKN) er udarbejdet under MedCom Delprojekt 6, hvis formål er beskrevet sådan:

... at etablere en fælles landsdækkende navngivning med korte - klinisk anvendte - navne som supplement til de lange officielle NPU-navne og anbefale en præsentationsrækkefølge af de hyppigste analyser, der findes i NPU-tabellen. Kortnavnene skal indgå i NPU-tabellen og konsekvent anvendes i præsentationen af svar på sundhed.dk, så man altid bruger samme navne og kan genkende rækkefølgen af analyserne.

...

En revideret og udvidet kortnavntabel udarbejdes i samarbejde med klinikere, indarbejdes i Sundhedsstyrelsens officielle NPU-tabel og skal som minimum anvendes ved visningen af svar på sundhed.dk. Svarene vises i dag i vidt forskellig rækkefølge og sammenhæng i de elektroniske systemer, og ikke to sygehuse eller lægesystemer viser dem i samme præsentationsform. Det gør det vanskeligt at overskue, hvilke analyser der er udført.«

Så til Pal og ikke-klinisk biokemiske kolleger: Vi er meget opmærksomme på problemet, og vi (klinisk biokemikere og klinikere) arbejder på at løse det!


Referencer

  1. Szecsi PB. Biokemiske analysenavne. Ugeskr Læger 2008;170:2259.
  2. http://www.dskb.dk/files/uploads/DSKBNyt200703_Web.pdf
  3. http://www.medcom.dk/wm110641&searchWord=delprojekt%206
  4. Projekt- og tidsplaner for MC5/MC6-laboratorieprojekterne i 2008, pp.14-15. Det Danske sundhedsdatanet, marts 2008. Publikationen kan fås ved henvendelse til Medcom.