Skip to main content

Blodprøver ved behandling af depression

2. nov. 2005
2 min.

Institut for Rationel Farmakoterapi udgiver en serie pjecer, Rationel Farmakoterapi, der virker som god information. Efter at have modtaget nr. 12 i 2001 om brug af antidepressiva, er jeg dog kommet i tvivl om, hvor god informationen er; jeg tror det ville være godt, hvis pjecerne blev gennemset af en praktiserende læge eller speciallæge, før de blev udsendt.

Pjecen om antidepressiva er skrevet af Kurt Stage fra Depressionsklinikken i Odense. Pjecen er god; men jeg tror den bærer præg af, at man ser de meget deprimerede patienter på depressionsklinikken. I pjecen står der, at man før start af antidepressiv behandling bør tage Hb, elektrolytter, ioniseret calcium og TSH. Det fremgår ikke hvorfor. Patienter med myksødem kan dog have depressive symptomer, og en del af de patienter, der ses på en depressionsklinik, kan let have myks-ødem. Men jeg tror, det er sjældent i praksis. Jeg har i de ca. 11 år jeg har siddet i psykiatrisk speciallægepraksis taget 5-10 TSH per år ekskl. TSH ved lithium-behandling dvs. ca. 75 TSH. Jeg har fundet én afvigende værdi (hos en angstpatient med tyreotoksikose). Hvis jeg skulle have taget på alle depressive patienter skulle jeg vel har have taget ca. 800 TSH.

Jeg tror, at hvis der skulle tages Hb elektrolytter, ioniseret calcium og TSH på alle deprimerede patienter, ville udgifterne til laboratorieprøver stige, uden at vi vil- le få noget særligt udbytte af disse blodprøver.

Roskilde, Bodil Andersen