Forleden kom det frem, at en professor i atomfysik havde fået sit tekstprogram til at til en amerikansk kongres, som til hans skræk blev optaget til mundtlig præsentation. Tidligere lykkedes det en anden forsker at få optaget en artikel til en computerkonference, hvor der stod”Get me off your fucking maillist” 117 gange (du kan se artiklen her, hvis du vil inspireres).
Selv Newton havde problemer en gang imellem, når han fik resultater, der ikke passede med hans teorier, men han fandt en løsning: Hvis resultatet ikke passede, så ændrede han bare lidt på teorien – nogle forskere har senere døbt det en karamelfaktor (fudge factor), men det burde rettelig være en ”fuskefaktor” – andre mener, at det er en helt normal praksis blandt forskere, som sætter dem i stand til at kunne leve med de mange vildfarne resultater, som de får. Man ganger bare en faktor på, og så giver det hele pludselig mening.
Puppeeffekt
Anderledes smukt er det, når forskerens initielt grimme leverpostejsfarvede resultater umærkeligt transformerer sig til smukke resultater, der helt tager opmærksomheden fra deres oprindelse. Det kaldes af samme årsag for puppeeffekten (Chrysalis-effekten): Ved at sammenligne resultater, som de blev præsenteret i ph.d.-afhandlinger, med de senere publicerede artikler, fandt man en fordobling i antallet af videnskabeligt uholdbare konklusioner på de samme data. Vi mangler endnu at se en fordanskning af effekten: gråællingeeffekten. Den må ikke forveksles med teorien om den sorte svane – bare fordi man kun har set hvide svaner og synes, at de er kønne, må man ikke forkaste sin ph.d.-afhandling, når der så pludselig svømmer en sort majestætisk svane forbi.
Sminkede lig er der nok af i forskningsverdenen, men at julemiddage med familien og en ølsnak med vennerne kunne blive ophøjet til fokusgrupper og informanter for en amerikansk forsker, kom nok alligevel bag på de fleste. En kendt valgforsker blev afsløret, ikke af sine forskerkolleger, men af journalister på Associated Press, i at anvende uvidende festdeltagere i selskabelige sammenhænge som forskningsmateriale. I det postfaktuelle samfund ved man aldrig, hvornår man er sig selv, eller hvornår man er et forsøgsdyr.
Skohorn og mafiaen
Selektiv rapportering af forskningsresultater er ikke det samme som videnskabelig svindel, mener nogle forskere. Problemet synes snarere at være en række subtile udeladelser og ubevidste misforståelser eller bevidst blindhed, som forskere kæmper med for at få mening ud af deres resultater. Stephen Jay Gould kalder det en "skohorns"-proces: resultaterne skal passe ned i modellen, og de skal publiceres, men det kræver et godt skohorn, en klap for det ene øje og et par raske håndgreb.
2016 blev også året, hvor hele den videnskabelige reviewproces fik en omgang med sin egen medicin: Den hårde konkurrence, både hvad angår forskningsmidler, publikationsmål og tidsskrifters egne produktionsmål, har skabt en underskov af kortsluttede reviewprocesser, falske reviewere og mafialignende tilstande, fordi alle led i forskningsprocessen styres af volumen i stedet for indhold. 2016 var også året, hvor en hemmelige mandeloge blandt forskere blev afsløret: Mandlige forskere citerer sig selv langt oftere end kvinder. Der sker åbenbart en naturlig selektion af dårlig forskning: For dårlige og ukorrekte forskningsmetoder får lov at bestå, bl.a. fordi der er mekanismer, der faciliterer dem. Forskere får simpelthen et højere udbytte: Jo mere sjuskede de er med metoder, og jo flere der accepterer det, jo lettere er det at få publiceret letbenet forskning uden den store betydning - alle er glade, men det varetager ikke samfundsinteresser i forskning. Et nyere studie blandt psykologiforskere viste, at flertallet havde anvendt tvivlsomme og uacceptable metoder i deres forskning for at få offentliggjort denne forskning.
Mens de fleste forskere kæmper med at få publiceret deres mere og mere finurlige forsøg på at malke aber, rotter og andre patienter for lidt ny viden, så klarede en forsker i 1974 at få publiceret verdens hidtil korteste artikel baseret på egne erfaringer: The unsuccesful self-treatment of a case of ”writers block”, som kun indeholdt overskriften samt forfatterens navn, titel og arbejdssted. Med lidt kreativ tænkning kan man altså sagtens få publiceret hvad som helst uden at skulle snyde, lyve eller gange med en fuskefaktor. Til inspiration kan verdens korteste artikel ses i sin fulde længde her.