Det er ikke underligt, at eksperter er uenige om de bedste måder at diagnosticere og behandle mange medicinske tilstande, herunder hypertension, hyperlipidæmi, ADHD og kræft, blandt andre. En af de hyppigst nævnte patientfaktorer, der fører til udbrændthed blandt læger i USA, er, at patienters følelsesmæssige problemer er kommet til at tage for meget af lægernes kortere og kortere tid med patienterne. En snigende fornemmelse af, at det man blev læge for, ikke er en del af den lægelige Toyota model årgang 2016. Åbne spørgsmål, der inviterer til dialog og patientinddragelse er yt, checklister og tidsstyrede diagnostiske processer er in. Patienten kommer ikke til orde, og lægen brænder ud - og så får vi en mandagsmodel ud af produktionshallen. Politikerne og Lægeforeningen er ikke helt enige om løsningen: hvem er patientens bedste ven? – er det et dyrt autoriseret værksted (specialisten) eller det billige, hyggelige værksted med den ærlige, tillidvækkende 65-årige mekaniker (generalisten)?
De sure er de bedste
Vi mangler et klinisk praktisk redskab til at undgå mandagsmodeller i sundhedsvæsenet. Men måske er der hjælp at hente fra en helt uventet kant. Det siges, at man skal kende ethvert samfund på, hvordan det behandler de svageste. Men de har det med altid at flyve under vores radar. Måske skal radaren justeres lidt ned, for som Bill Gates citeres for at sige til erhvervskolleger, så er ’jeres mest utilfredse kunder er samtidig jeres bedste kilde til læring’. Det er de sure kunder, de kunder der får mandagsmodellen, der fortæller os, hvor de ømme tæer er i organisationen. Måske ligger der noget gemt læring hos de vrede, stressede patienter? Noget tyder på det, for som tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, sagde i et foredrag: ”Det, der er rigtigt dyrt for sygehuse, det er, når det går galt med patienter”. Og ofte er det de sårbare patienter, det ”går galt med”. De kommer skævt og sent ind på sygehuset via skadestuen, de har flere sygdomme, der skal håndteres samtidigt, og deres diagnoser forsinkes, ligesom de er længere tid om at blive rehabiliteret. Praktiserende læger føler, at dé er generalisterne, men har ikke tiden til at tænke.
Sårbare patienter har nyttige historier, og de kan og skal bruges til at undgå mandagsmodeller og forskelsbehandling. Ligebehandlingsudvalget i Regionsrådet i Region Syddanmark har bevilget penge til et projekt, der skal prøve at udbrede erfaringerne fra Indvandrermedicinsk Klinik (IMK) på Odense Universitetshospital til andre patientgrupper. IMK har den særlige fordel, at vi følger patientforløb over længere tid på forskellige sygehusafdelinger samt ind og ud af sygehuset. De foreløbige erfaringer har vist, at de svage punkter som flygtninge/indvandrerpatienter ofte rammes af, i høj grad også deles af andre, etnisk danske, sårbare patienter. Med udgangspunkt i erfaringerne med en gruppe patienter med særligt mange sårbarheder kan andre afdelinger få ideer til, hvor sårbare patienter generelt i de enkelte afdelinger/specialer stresses, og hvor der hyppigt slækkes på kvalitet. Ideen om, at Lean kan anvendes i sundhedsvæsenet bygger på en forkert præmis: vi tror vi ved, hvad der er problemet. Men vi behøver ikke kigge til bilindustrien for at blive klogere på, hvad problemet er. Vi kan øge kvalitet og skabe hensigtsmæssige arbejdsgange ved at se på de erfaringer, der ligger lige for næsen af os i hverdagen. De sure patienter, der får mandagsbehandlingen, er vores bedste venner. Mere om det i næste blog.