Skip to main content

Blumgart LH (red) et al. Surgery of the liver, biliary tract, and pancreas. 4th edition. Volume 1-2

♠ Overlæge Morten Wøjdemann E-mail: mwojde@dadlnet.dk

27. apr. 2007
2 min.


Klassikeren blandt bøger om lever- og galdevejskirurgi er kommet i en ny udgave, og som noget helt nyt og tiltrængt er der nu også blevet plads til pancreas. Det er der kommet en fantastisk bog ud af, som enhver interesseret i disse emner må have adgang til. Det hele er med og præsenteres i et lækkert, overskueligt design med et hav af illustrationer, fotos, figurer og tabeller. Til undervisningsbrug er der inkluderet en cd-rom, hvorfra der kan hentes videoklip, billeder og illustrationer i formaterne PDF, JPEG og Powerpoint - naturligvis både til Windows- og Macintosh-brugere.

Det er et omfattende redaktionelt arbejde, og den gamle redaktør Blumgart har nu udvidet med otte medredaktører, alle kapaciteter på området, herunder to europæere Belghiti og Büchler. Trods mere end 200 medforfattere fra hele verden er der fortsat amerikansk dominans, men feltet er bredt og spænder fra gamle koryfæer til medicinstuderende. Alligevel fremstår bogen yderst homogen og velskrevet. Man leder forgæves efter skandinaver blandt bidragyderne, men chancerne må være øget betragteligt med den nye redaktion.

Overordnet set er det en smal bog med en begrænset læserskare, hvis man alene vurderer antallet af danske lever/pancreaskirurger. Imidlertid har bogen også en fremragende og pædagogisk præsentation af galdevejssygdomme, som gør bogen til et must for nye og gamle galdekirurger. Ligesom kapitlerne om akut og kronisk pancreatitis fortjener en bredere kreds af læsere, såvel blandt kirurger som endoskopikere og medicinske pancreatologer, der ser disse patienter igen og igen.

Trods det at tobindsværket nu også omhandler pancreas, er det lykkedes at reducere sideantallet og holde det under 2.000 sider sammenlignet med den tidligere 3. udgave. Nu også med en passende papirkvalitet, som faktisk gør bogen til at håndtere og læsevenlig.

Ellers bliver vi taget ved hånden og ført igennem anatomi, fysiologi, patofysiologi, genetik, immunologi, billeddiagnostik og interventionel radiologi, præ- og postoperativ behandling, anæstesi sammen med detaljerede beskrivelser af de operative indgreb.

Prisen er rimelig, men allerede nu kan interesserede købere finde kun let brugte udgaver ned til 190 GBP på de elektroniske boglader, som f.eks. www.amazon.co.uk

Dette er bogen om lever, galdeveje og pancreas!