Skip to main content

Boganmeldelse: Funktionelle lidelser. Viden, samtaler og sygehistorier

Annette Sofie Davidsen

17. mar. 2016
2 min.

Bogen falder i to dele. Første del er bygget op over forfatterens samtaler med forskellige professionelle. Der indledes med et kapitel om, hvad funktionelle lidelser er. Herefter følger kapitler om kognitiv adfærdsterapi, gradueret genoptræning, acceptance and commitment therapy (ACT) og mindfulness samt et kapitel om, at der stadig er meget, vi ikke ved, men at det er vigtigt for patienterne at få en diagnose. En filosof fokuserer på den begrebsmæssige konflikt, som er indeholdt i funktionelle lidelser. Her er rollerne byttet om, så det ikke er lægevidenskaben, men patienterne, som ønsker at stå fast på det biomedicinske perspektiv. Men den klassiske opdeling i legemligt og sjæleligt fungerer ikke længere.

Alligevel har klassifikationsdiskussionen direkte betydning for de ramte, da den går igen i både de sociale systemer og sundhedsvæsenet.

Forfatter: Lene H.S. Toscano Forlag: FADL's Forlag, 2015 Sider: 200. Pris: 349,95 kr.

Herudover er systemet i kommunerne ikke gearet til, at tingene tager tid, og lovkrav kan føre til mistro og dårlig kommunikation.

Bogens anden del indeholder ni patienthistorier, hvor de fleste patienter endte med at få forskningsdiagnosen bodily distress syndrome (BDS) og komme i behandling på klinikken i Aarhus. Sygdomsforløbet startede ofte med en sygdomshændelse, hvor symptomerne efterfølgende ikke ville forsvinde. Gennemgående er, at patienterne oplevede afklaring og lindring ved behandlingen, gradvis accept af deres tilstand og en vis bedring, men uden fuld restitution.

Bogen slutter med en kort gennemgang af redskaber, som kan anvendes i behandlingen.

Formålet med bogen er at give en stemme til de ramte. Den primære målgruppe er sundhedsprofessionelle, som gerne vil forstå disse patienter bedre. Set i dette lys lever bogen op til sit formål. Den beskriver også kort teorier om smertesensibilisering og ændret smerteoplevelse hos de ramte, men for interesserede sundhedsprofessionelle virker den lidt for populærvidenskabelig og med et ret ensidigt fokus på behandlingen i Aarhus. Man kunne have ønsket sig en mere udførlig beskrivelse af den nyere neurofysiologiske forskning på området.

Annette Sofie Davidsen

E-mail: adavid@sund.ku.dk

Interessekonflikter: ingen