Skip to main content

Bojsen-Møller F, Simonsen EB, Tranum-Jensen J. Bevægeapparatets anatomi. 12. udgave

København: Munksgaard, 2001. 392 sider. Pris: 785 kr. Med indlagt cd-rom: Levende anatomi. ISBN 87-628-0307-7 Michael R. Krogsgaard

2. nov. 2005
2 min.

Det er sjældent, man har lejlighed til at anmelde den perfekte bog, men det er altså nu faldet i mit lod.

Finn Bojsen-Møller og medarbejdere har videreført og moderniseret en kendt medicinsk lærebog, som nu foreligger i 12. udgave. I lighed med 11. udgave er layoutet smukt, æstetisk, overskueligt og letlæseligt, men teksten har gennemgået en revision og fremtræder med ensartethed og elegance. Sproget er en stor nydelse, og man kunne læse bogen for det alene.

De første seks kapitler gennemgår den almene anatomi, fx støttevævenes mekaniske egenskaber. Det er ret svært og tungt stof, men det anskueliggøres levende og kompetent, bl.a. ved at inddrage nærværende dagligdagssituationer. Kapitlet om muskellære kunne måske gøres lidt lettere tilgængeligt, men disse seks kapitler sluger man som en spændende roman.

Bogen igennem går illustrationer af røntgen, CT, MRI etc. hånd i hånd med anatomiske tegninger, og dette er med til at gøre stoffet klinisk nærværende. Kapitlet om billeddiagnostik som sådan er dog for detaljeret og kunne med fordel halveres.

Bevægeapparatets konkrete anatomi præsenteres detaljeret i komprimerede (men ikke for komprimerede) kapitler. Illustrationerne er pædagogiske og indeholder en ufattelig mængde informationer. Et antal indskudte faktabokse er med til at gøre kapitlerne levende.

Afsnittet om funktionel anatomi handler mest om gang- og løbeanalyse. Det er spændende, men ret svært tilgængelige emner.

Som noget helt nyt medfølger en cd-rom: Levende anatomi, som dels indeholder en række af bogens illustrationer, og dels i alt 69 videosekvenser med undersøgelsesteknik, ledbevægelse i gennemlysning (meget smukt!), artroskopier mv. Dette giver nogle nye, meget fine pædagogiske muligheder i relation til indlæring af stoffet (og de udnyttes fint). Andre undervisere kan desuden låne sekvenser herfra til deres egne PowerPoint-præsentationer, men om det er legalt, ved jeg ikke.

Blandt mange vigtige emner forklares, hvorfor en velhængt engelsk bøf af mørbrad skal steges anderledes end en tilbuds-culottesteg. Kikser det alligevel, kan man i et fint kapitel om kæbeleddets biomekanik regne ud, hvordan tyggefunktionen optimeres.

Denne bog er nær ved perfekt. Man ville ønske, man skulle starte på anatomipensum, når man bladrer i den. Også færdige læger (og andre) vil have glæde af den som opslagsbog eller til lystlæsning.