Skip to main content

Child protection #2.0

Aldersgrænsen for at købe alkohol skal op på 18 år.
Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Morten Grønbæk, læge, formand for Viensråd for Forebyggelse.
Email: mg@si-folkesundhed.dk

3. feb. 2020
3 min.

Jeg er bekymret for den usunde alkoholkultur, der hersker blandt vores unge, og jeg mener, det er på høje tid, vi griber ind over for den. Vi kan ikke være andet bekendt. Danske unge drikker sig fulde i et omfang som intet andet europæisk lands unge, og 30.000 af dem har et alkoholforbrug, der kræver rådgivning eller behandling, viste en rapport fra Center for Rusmiddelforskning forleden.

Hver fjerde gymnasieelev har ifølge Vidensråd for Forebyggelses nyeste rapport om unges alkoholkultur bingedrukket mindst fire gange inden for de seneste 30 dage. Med andre ord: De drikker flere end fem genstande ved samme lejlighed, og det gør de i gennemsnit en gang om ugen.

Det handler altså om at blive fuld. Og det er en kultur, der tager fart, allerede fra de begynder i 1. g., hvor de unge bruger alkohol som en måde at etablere og vedligeholde venskaber og relationer og signalere modenhed. De tror, at alkohol binder dem sammen i gode, sjove oplevelser.

Men der er en bagside. De negative konsekvenser af denne alkoholkultur er flere og større end de positive. Unge, der drikker meget, er i øget risiko for at havne i ulykker, uheld, slagsmål og konflikter med venner og familie. De har en større risiko for at få dårlige karakterer og falde helt ud af ungdomsuddannelsen. Og de har i højere grad i forbindelse med alkohol haft sex, som de senere har fortrudt, og indtaget stoffer, som de senere har fortrudt. Og på langt sigt lurer risikoen for en lang række sygdomme og misbrug.

Jeg håber, at vi i denne regerings tid kan få indført en højere aldersgrænse for salg af alkohol, der håndhæves. Danmark er et af ganske få lande, der fortsat har en aldersgrænse på kun 16 år for salg af produkter med en alkoholprocent op til 16%. Stort set alle øvrige europæiske lande har én aldersgrænse for salg af alkohol, og den er på 18 år. Og der er rigelig med evidens og dokumentation for, at lande med høje aldersgrænser for salg af alkohol, der vel at mærke håndhæves, samt højere priser på alkohol, har færre børn og unge, der drikker alkohol. De har færre unge, der drikker ugentligt, og de har færre unge, der har prøvet at være fulde.

En aldersgrænse på 18 vil flugte fornemt med den, der er for valgret, kørekort – og tobak. Og den vil give forældrene ansvaret for deres unges forbrug tilbage. For der er jo ingen, der siger, at en rask ung pige eller dreng på 17 år ikke skal kunne nyde en øl eller et glas vin. Det er beruselsen, jeg vil gøre op med, ikke nydelsen.