Skip to main content

Christie VM. Syk lege. Presentasjon gjennom 88 legers stemmer

Bodil Marie Nielsen

2. nov. 2005
3 min.

En kvindelig læge får en abortlignende blødning efter seks ugers menostasi. Nogle dage senere får hun voldsomme mavesmerter og bliver efterhånden træt og svimmel. Først halvandet døgn senere bliver hun opereret for sin ekstrauterine graviditet. Da operationen indledes, er hendes blodtryk umåleligt. Hun har to liter blod i bughulen.

Hvordan kan det gå så galt for en læge, der formentlig ikke ville være i tvivl om, hvad der skulle gøres, hvis det var en af hendes patienter, der havde lignende symptomer, og som et døgn før, hun bliver opereret, slog op på den rigtige side i lærebogen i gynækologi.

Vigdis Christie opsummerer den syge læges problemer i sin bog »Syk lege«:

  • Det overrasker lægen, at hun selv kan blive syg. Det sker normalt kun for andre.

  • Da det går op for hende, at hun er alvorligt syg, synes hun, at hun bør være hård og ikke pylret.

  • Hun bagatelliserer sin tilstand og tænker, at det nok går over, samtidig med at hun godt ved, at det ikke vil gå over.

  • Havde det drejet sig om et andet menneske, ville hun hurtigt have ringet til sygehuset.

  • At dumme sig på egne vegne er meget værre end at dumme sig, når man vil hjælpe en patient.

  • Det er næsten umuligt for hende at bede om hjælp. Hun kan ikke engang bede sin nabo, der er gynækolog om et råd.

  • Hun udsætter og udsætter at ringe til lægen, samtidig med at det plager hende, at tiden går, og det bliver sent på dagen, hvor hun ved, at indlæggelser er upopulære.

Christies bog er skrevet på grundlag af 88 lægers historier om deres egen alvorlige sygdom. 39 læger deltog i interview og 49 læger skrev selv deres sygehistorier, som de derefter sendte til Christie . Der deltog læger fra alle specialer og med mange forskellige sygdomme. Det er et kæmpemateriale, for Christie har bestræbt sig på at få alle de 88 stemmer med i sin bog samtidig med, at hun også har talrige litteraturreferencer. Det store materiale gør bogen lidt uoverskuelig og nogle steder kan det være lidt vanskeligt at se, hvornår det beskrevne er citater fra de interviewede læger, og hvornår det drejer sig om Christies egen analyse af materialet. Bogen belyser mange facetter af det problem, som de fleste læger kender, men aldrig har fået undervisning i og ikke taler ret meget om, nemlig, at det for de fleste læger er meget vanskeligt - for nogle måske umuligt - at omstille sig til rollen som patient. Dette problem gør det samtidig svært at være den læge, der skal behandle en syg kollega.

Bogen »Syk lege« bør læses og diskuteres i det medicinske studium og senere i lægers efteruddannelse.

Oslo: Unipub forlag, 2001.

280 sider. Pris: 298 NOK.

ISBN 82-7477-078-1405 19