Skip to main content

Clinical ophthalmology - a systematic approach. Fifth edition. Kanski JJ.

Overlæge Nis Andersen E-mail: nis.andersen@dadlnet.dk

1. nov. 2005
2 min.

Denne bog har lige siden sin anden udgave (1989), hvor det nuværende format og layout blev fastlagt, udgjort en af hjørnestenene i uddannelsen af danske øjenlæger.

Bogens sigte, at fremstå som en systematisk, kortfattet og gennemillustreret oversigt over de enkelte dele af oftalmologien, opfyldes fortsat til fulde. Bogen er dog ikke (og er ikke tænkt som) en egentlig lærebog.

I forhold til fjerde udgave er antallet af kapitler udvidet fra 16 til 20, hvor emnerne det tørre øje, episclera og sclera og refraktiv kirurgi nu har fået selvstændige kapitler, mens systemiske sygdomme er tilføjet som et nyt kapitel. Især tilføjelse af dette sidste kapitel på 39 gennemillustrerede sider, med kort omtale af 47 systemiske sygdomme - fra acromegali til Wegeners granulomatose - og de tilhørende oftalmologiske manifestationer, har naturligvis udvidet den potentielle læserskare.

Hvert kapitel indledes med en opridsning af den tilhørende anatomi og fysiologi efterfulgt af en kort gennemgang af de kliniske og eventuelle teknologiske undersøgelsesmetoder. Hvor det er relevant, omtales tillige princippet i de behandlingsmæssige procedurer (kirurgi, laserbehandling etc.) efter gennemgangen af sygdomsenheden.

Det rige billedmateriale er bogens force. Dette billedmateriale er gennem de enkelte udgaver konstant udvidet, både i omfang og kvalitet, således at bogen i tiltagende grad også fremstår som et delvist billedatlas. Bogens i alt 1.911 illustrationer omfatter illustrative tegninger, kliniske fotos, fundusfotos, angiografier etc. og understreger oftalmologien som et udpræget visuelt fag.

Bogens kompendieagtige form gør naturligvis, at en række sygdomme, undersøgelsesmetoder og behandlingsmæssige procedurer kun er meget overordnet omtalt. Men da der mange steder i bogen alligevel fremsættes ret håndfaste anvisninger, kan det undre, at der ikke findes referencer. Endelig savnes et tværgående kapitel med en symptombaseret tilgang til oftalmologien, da bogens sigte netop er en introduktion til oftalmologien.

Uanset disse forbehold bruger jeg dog af og til opslag i bogen som led i supervision af yngre kolleger og f.eks. som støtte til patientinformation. I den forbindelse har jeg enkelte gange oplevet, at bogens billedmateriale har overgået selv meget større lærebogsværker.

Bogen anbefales således fortsat som en god introduktion til oftalmologien for læger i netop de oftalmologiske introduktionsstillinger. For læger i oftalmologiske uddannelsesstillinger fungerer den fortsat udmærket som opslagsbog netop pga. de gode illustrationer. Endvidere anbefales bogen som den oftalmologiske opslagsbog, især på alle landets skadestuer, men også en række afdelinger, der har relation til oftalmologien (f.eks. internmedicinske, neurologiske, pædiatriske og øre-næse-hals-afdelinger) samt i større almen praksis.

Edinburgh: Butterworth-Heinemann, 2003.
733 sider. Pris: 120 GBP.
ISBN 0-7506-5541-0