Skip to main content

Stig Gerdes' antagelse om, at ca. 50% af befolkningen har for lave D-vitamin-værdier (dvs. 25-hydroxyvitamin D er mindre end 50 nmol/l) [1], er korrekt efter vores mening, og ca. halvdelen af disse personer har endog værdier £ 25 nmol/l, dvs. moderat eller svær D-vitamin-deficiens [2]. Dette er vores erfaring bedømt ud fra 9.249 analyser af 25-hydroxyvitamin D udført på Klinisk Biokemisk Afdeling på Vejle Sygehus fra juli 2006 til juni 2007. Vi har desuden undersøgt D-vitamin-status hos 144 raske skoleelever i september og december 2006, og her sås samme billede [3].

Det er vores faste overbevisning, at de anbefalede daglige D-vitamin-doser er for lave. Ifølge Heaney [4] øges 25-hydroxyvitamin D-koncentrationen med 0,7-2,0 nmol pr. mikrogram D-vitamin pr. dag afhængigt af udgangsværdien.

Stig Gerdes spørger, om kostanbefalingerne skal ændres. Det vil ikke hjælpe noget, da mængden af D-vitamin i kost, herunder også mængden i fede fisk, er alt for lille til at rette op på skævhederne. Solbadning er langt den mest effektive kilde til D-vitamin, men vi er enige i, at dette ikke kan anbefales på grund af risikoen for malignt melanom. Derfor er det nødvendigt med en ændring af anbefalingerne eller tilsætning af relativt store mængder D-vitamin til kosten, f.eks. til mælkeprodukter.

Man kunne vælge at tilsætte den nuværende maksimalt tilladte mængde på 38 mikrogram D-vitamin til multivitamintabletter [5] eller anvende de i handelen eksisterende præparater med 30-35 mikrogram D-vitamin pr. tablet; 38 mikrogram pr. dag må anvendes i multivitamintabletter til børn over 11 år og voksne.


Referencer

  1. Gerdes S. D-vitaminmangel - et sundhedsproblem? Ugeskr Læger 2008;170:359.
  2. Mosekilde L, Nielsen LR, Larsen ER et al. Vitamin D-mangel. Ugeskr Læger 2005;167:29.
  3. Horn P, Brandslund I, Schmedes A et al. Effekten af sund skolekost på udvalgte blodparametre. Ugeskr Læger 2008 (i trykken).
  4. Heaney RP. The Vitamin D requirement in health and disease. J Steroid Biochem Mol Biol 2005;97:13-9.
  5. Generelle dispensationer fra maksimumsgrænser for indhold af vitaminer og mineraler i kosttilskud. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Fødevarestyrelsen, 2007.