Skip to main content

DE 10: Sundhedsdebatten i topform på Folkemødet

Jes Søgaard efter Folkemødet på Bornholm: Jeg er stolt og opløftet af at bo i Danmark

Jes Søgaard

17. jun. 2014
3 min.

Jeg er lige kommet hjem fra Folkemødet på Bornholm. Et fantastisk møde med over 2.000 events fra torsdag til søndag og 400 var om sundhed.

Nogle temaer gik på tværs i de forskellige debatter, uanset om det var psykiatri, kræft, KOL eller noget fjerde. Vi synes at være enige om overordnede værdier, mål og strategier. Nu debatterer vi, hvordan vi når målene og gør strategier til handling. Vi vil have kvalitetssikring, og det kræver data, men hvordan undgår vi registreringsbureaukrati, som tager tid fra patienterne? Vi vil bruge patienternes data til forskning, udvikling og sundhedsplanlægning, men hvordan skaber vi fornøden sikkerhed om disse data? Der er mange svære balancer. Vi vil alle mere lighed i sundhed og adgang til sundhedsvæsenet, men savner indsigt i de mekanismer, som skaber den ulighed, som utallige undersøgelser dokumenterer. Vi er enige om, at lighed i outcome og adgang kræver forskellig indsats til den enkelte borger, men hvordan? Vi er enige om, at patient og borger skal inddrages mere systematisk i behandlingsbeslutninger, men hvordan?

Vi hørte om PROMs mange gange som et af de nye midler til løsninger her. Vi er enige om, at sundhedsindsatserne til de langvarigt og kronisk syge skal koordineres bedre og somme tider integreres på tværs af sektorer. Vi har modeller herfor, men hvordan får vi det gjort alle steder og for alle patienterne? Positivt at de praktiserende læger er kommet tilbage og ind i sundhedsvæsenet igen, og helt afgørende for resultater. Regelmæssige kontroller til kræftoverlevere skal afløses af noget andet. Hans von der Maase sagde i en debat, at vi afløser noget ikkeevidensbaseret med noget ikkeevidensbaseret. Og er vi så lige vidt? Et måske forsimplet svar kunne være at indfase de nye opfølgningsprogrammer i forsøgsprotokoller, så ny viden og erfaring systematisk opsamles, og vi får etableret evidens til fremtidens opfølgning.

Folkemødet kårede sundhedsvæsenets mest (synligt) magtfulde. Bent Hansen topper suverænt – 24% foran nr. to. Ord overflødige! To andre stærke regionsrådsfor”mænd” ligger på top-7. Bliver det et problem engang at finde en efterfølger for Bent, så bliver det et luksusproblem.

En enkel tidsel: Trist, at danske politikere ikke vil sætte rammer for især de unges adgang til alkohol. Hvorfor skal unge kunne købe alkohol, når de er 16 år? Hvorfor skal det være tilladt at sælge alkohol som slik i butikkerne? Hvorfor … ? Hvorfor skal danske politikere være ti år efter deres kolleger i mange nabolande? Har de glemt, hvad dét kostede på tobaksområdet – i liv, gode leveår, sundhed og kroner?

Men det ændrer ikke på, at jeg har det godt efter sådan et Folkemøde. Opløftet og stolt af at bo i Danmark.