Skip to main content

Debat om livskvalitet og evidensbaseret medicin

Alment praktiserende læge Kirsten Hallager, Nørresundby, E-mail: oekokirsten@email.dk

27. mar. 2006
2 min.

Lederen »Den rette pille i den rette mund« af Ole Eckhardt Poulsen (Ugeskr Læger 2006;168:991) leder tanken hen på et markedsstyret sundhedsvæsen, som Ole Hartling advarede imod i kronikken »Den gode læge« (Ugeskr Læger 2006; 168:933-5). Jeg bliver også bekymret, når jeg læser argumentationen i føromtalte leders indledning. Jeg synes ikke, at den er et lægeligt fagtidsskrift værdig. Fastfood-industrien kunne med lige så stor ret hævde, at deres kunder heller ikke tager fejl: fastfood er sundt. Den kunne også påstå, at befolkningernes dødelighed, levealder og livskvalitet ville være en helt anden, hvis ikke folk brugte for så mange penge på fastfood om året.

Jeg tror, at der er en sammenhæng mellem fedmeepidemien og fastfood-indtagelsen, men det gør ikke min tro til evidensbaseret viden.

Det er derimod evidensbaseret viden, at de sociale forhold betyder mere for vores sundhed og sygelighed end medicin, og det er gammel viden, at »Die Medizin ist eine soziale Wissenschaft, und die Politik ist weiter nichts als Medizin im grossen« (Rudolf Virchow).

Vores evidensbaserede medicin bygger på den klinisk kontrollerede undersøgelse. I gamle dage efterundersøgte klinikeren personligt og klinisk alle sine patienter. I dag er det kliniske svært at få øje på. Evidensen bygger på parakliniske undersøgelser, netop målbare forhold som blodtryk og kolesterol, hvilket adskiller lægerne fra de alternative behandlere. Hvis vi bruger livskvalitet som evidens i videnskabelige undersøgelser, hvilket sker nu, mener jeg, at vi som læger får et troværdighedsproblem.