Skip to main content

Den danske myose 2004

Sven Erik Hansen, Medicinsk Museion, København. E-mail: hseh@mail.dk

31. okt. 2005
2 min.

Svend Lings efterlyser en afklaring af fænomenet, der på dansk betegnes myose [1]. Herved forstås som bekendt længerevarende regionale smerter, der henføres til musklerne, ledsaget af palpationsømhed og en fornemmelse af øget tæthed i muskelvævet. Mens fænomenet er klinisk virkelighed, også i andre lande, har et videnskabeligt patofysiologiske grundlag manglet. I Danmark har der været en lang tradition for forskning i muskelvævets funktion. Lederen af Rigshopitalets fysiurgiske afdeling fra 1915 til 1953, Johannes Helweg, interesserede sig meget for denne regionale smertetilstand og benævnte den funktionsmyopathi [2], idet han anså en overbelastning som et centralt element i patogenesen.

Svend Clemmesen, overlæge på Kommunehospitalets fysiurgiske afdeling fra 1938 til 1971, kunne ikke påvise elektromyografisk aktivitet i disse palpable muskelforandringer, hvad man måske ellers forventede på det tidspunkt [3]. Allerede i 1938 havde han sammen med Kaj Kalbak introduceret ordet myose [4]. De fandt ordet funktionsmyopathi tungt, mens ordet myose var mundret og let kunne forbindes med en regionsbetegnelse.

Betegnelsen myose har imidlertid flere ulemper. Endelsen -ose som parallel til artrose kan antyde, at der er et solidt patoanatomisk grundlag. Overført til engelsk vil ordet myosis forveksles med miosis, et forhold som tydeligt demonstreres ved søgning på ordet myosis i PubMed. I WHO's sygdomsklassifikation ICD-10 er der flere mulige ækvivalenter til den danske myose. Enten M626, »muscle strain, excluding current injury«, en betegnelse som antyder overbelastning af en i grunden normal muskel, og som er oversat til myosis i den danske SKS-sygdomsklassifikation. Eller M79, »other soft tissue disorders«, som hører til »reumatiske« sygdomme. Endelig er der den rent symptombeskrivende undergruppe M791 »myalgia«.

Aktuelt er myalgi eller muscle strain de bedste bud på en diagnostisk betegnelse, hvis man henvender sig til et internationalt publikum. Men det vil nok være svært at fjerne ordet myose fra dagligsproget, hvor det er veletableret. Hvad angår selve fænomenet bag betegnelsen myose, er der netop i 2004 publiceret forskningsresultater, som tyder på, at de gamle klinikere havde ret i deres antagelser om dets eksistens og natur [5].


Referencer

  1. Lings S. 2004 myoser. Ugeskr Læger 2005;167:1539.
  2. Helweg J. Om funktionsmyopathien som smerteårsag og denne lidelses fysiurgiske behandling. København, 1934.
  3. Buchthal F, Clemmesen S. Om differentieringen af palpable muskelforandringer ved elektromyografi. Ugeskr Læger 1940;102:1339.
  4. Clemmesen S, Kalbak K. Bevægelsessystemets rheumatiske sygdomme. København, 1938.
  5. Rosendal L, Larsson B, Kristiansen J et al. Increase in muscle nociceptive substances and anaerobic metabolism in patients with trapezius myalgia: microdialysis in rest and during exercise. Pain 2004;112:324-34.