Skip to main content

Det diagnosticerede liv. Sygdom uden grænser

Professor Raben Rosenberg E-mail: raben@dadlnet.dk INTERESSEKONFLIKTER: Ingen

14. jan. 2011
2 min.

REDAKTØR:Brinkmann SForlag: Århus:Forlaget Klim, 2010

SIDER: 285

Pris: 299 kr.

ISBN:

978-87-7955-740-6

BOGANMELDELSE

Emnet for denne bog er meget relevant, nemlig den markante vækst i antallet af personer med psykiatriske diagnoser, som især skyldes ikkepsykotiske lidelser præget af angst og depression samt ADHD (attention deficit-hyperactivity disorder). Nyere epidemiologiske skøn over livstidsrisiko er så høje som 50%. Parallelt hermed er forbruget af nyere antidepressiva og centralstimulantia samt udgifter til psykologisk behandling kraftigt øget. Vi er gået fra asyl- til behandlersamfund. Nogle psykiske lidelser er blevet folkesygdomme.

Til belysning af dette problemfelt har redaktøren, der er professor i psykologi, lagt opgaven i hænderne på en gruppe af akademikere inden for humaniora og samfundsvidenskab, og kun en enkelt læge er repræsenteret, men ingen psykiatere med forskningsmæssig baggrund. Det kan undre i betragtning af det meget komplekse felt og den massive videnskabelige litteratur om validering af diagnoser. Bogens hovedformål er da også at skabe debat ved at fokusere på medicinalindustriens interesser, biologisk reduktionisme samt påstået neglekt af sociale, kulturelle og politiske forhold ved psykiske lidelser som forklaring på den stigende patologisering af livet. Denne patologisering er bogens hovedtese, og normale livsformer sygeliggøres med diagnostiske etiketter.

Mange af argumenterne er gamle antipsykiatriske travere, og desværre er mange kapitler præget af idiosynkratiske synspunkter dokumenteret med stærkt selekterede referencer fra litteraturen frem for en afbalanceret diskussion med kritisk vurdering af validiteten af refererede studier.

Redaktøren konkluderer, at de lette svars tid er forbi. Ærgerligt at netop denne bog er fuld af lette svar på komplicerede problemer; fx når det hævdes, at feminisering af uddannelsessystemet er af væsentlig betydning for udviklingen af ADHD-diagnosen. Men ADHD er nu beskrevet i mange forskellige samfundsformer, og genetiske årsagsforhold er vigtige. Emnefeltet fortjener en grundigere behandling med fokus på validering af psykiatrisk diagnoser. For det vides der unægteligt meget om.