Skip to main content

Det sårbare sind. Om psykisk sundhed, sygdom og behandling. Simonsen E

Overlæge Torben Isager E-mail: torben.isager@dadlnet.dk

4. nov. 2005
2 min.

Denne bog er ment som en indføring i moderne psykiatri for læsere uden særlige forkundskaber. Det kunne være som led i psykologiundervisningen i gymnasiet og grundbog på seminarier og i social- og sundhedsuddannelserne.

Det er lykkedes i et klart og overskueligt sprog at gennemgå de væsentligste teorier bag moderne psykiatri, både biologiske, psykologiske og samfundsvidenskabelige teorier.

Forfatteren gør usædvanlig meget ud af at beskrive den normale psyke og positive personlighedstræk, der på forskellig vis kan beskytte mod psykisk sygdom. Det må gøre bogen til et værdifuldt supplement til psykologiundervisningen over for de nævnte målgrupper. Det moderne dimensionale syn på psykisk sygdom som del af et kontinuum med glidende overgang mellem sundt og sygt bliver forklaret. Det kunne med fordel have været suppleret med vigtige resultater fra mestringsforskningen.

Sygdomsgrupperne gennemgås, med særlig energi i beskrivelsen af personlighedsforstyrrelser, hvor Erik Simonsen er specielt på hjemmebane.

Ejendommelig nok glemmer (?) han, at psykiatrien også er børne- og ungdomspsykiatrien. Ikke mindst unge læsere har brug for at få noget at vide om den store gruppe opmærksomhedsforstyrrede og hyperkinetiske personer og de sjældnere autisme-spektrum-forstyrrelser - og den dertil knyttede udviklingspatologi. Disse udviklingsforstyrrelser opstår i barndommen, men er livslange og egentlig en væsentlig, men indtil nu en ret forsømt del af (voksen)psykiatrien.

Bogen er meget saglig, grænsende til det tørre. I den forbindelse kunne jeg i næste udgave ønske flere illustrationer, pædagogiske skemaer og kasuistikker.

På tidssvarende vis har bogen en udløber i cyberspace (www.detsaarbaresind.gyldendal.dk). Der henvises til supplerende dansk litteratur, præget af Erik Simonsens kvalitetssans og overblik over feltet. Der finder man også en interessant liste over film, der levendegør psykiske lidelser.

København: Gyldendal, 2003.
163 sider. Pris: 190 kr.
ISBN 87-00-45126-6