Skip to main content

Digital sundhed – vi burde kunne så meget mere

cover
Foto: Colourbox

Martin Vesterby1, Claus Rehfeld2

1) Læge MedData, 2) Læge, Nordic Healthcare Group

 

17. apr. 2023
4 min.

Vi har nævnt det flere gange. På paneler, debatter, podcasts, til familiefester og når vi laver oplæg.

Tyskland har taget teten på digital sundhed i Europa. Når man siger dette, fortæller folk, at Tyskland er et digitalt uland, og at i Tyskland faxer man mellem hospitaler. Det er formentlig rigtigt. Det er svært at slå Danmark, når det kommer til digitalisering af hospitalerne, og lad os fejre det. Men vi burde kunne så meget mere i Danmark.

Det, der sker i Tyskland og Frankrig, og som er ved at sprede sig ud i EU, er, at man skaber incitamentsstrukturer og bygger offentlige digitale platforme til let skalering af digitale sundhedsløsninger ud til borgeren. Modsat Danmark har man i Tyskland og Frankrig taget udgangspunkt i borgeren og borgerens behov for »digital sundhed« og ikke »sundhedssektorens« behov for en elektroniske patientjournaler. Så vilkårene er forskellige, og hvad der er bedst, er svært at vurdere – men vi mener, at der er inspiration at hente fra Tyskland.

»Vi håber, at danske politikere og sundhedsprofessionelle vil finde inspiration i det, som sker i Tyskland og Frankrig«Martin Vesterby & Claus Rehfeld

Med Digitale Gesundheitsanwendungen – DiGA i Tyskland og »Prise en charge anticipée numérique« – PECAN i Frankrig har man gjort det muligt at ordinere det, som nogle kalder »Digital Medicin«, direkte fra en sundhedsfaglig til borgeren. Helt kort går det ud på at man som læge kan ordinere en digital løsning, der er CE-godkendt og fremgår på en af de to landes platforme, til borgerne.

Virksomheder, der har udviklet en godkendt løsning, modtager et honorar, hver gang løsningen er en del af diagnosticering, behandling eller rehabilitering. Der stilles krav til løbende dokumentation af effekt, og man har i første omgang 12 måneder til at bevise, at den forventede effekt passer med den dokumenterede effekt. Hvis dette ikke opnås, kan man ryge ud af »det gode selskab« og hhv. DiGA eller PECAN. Lægerne kan så ikke længere ordinere denne løsning, og virksomheder vil ikke længere modtage honorar. Det er relativt simpelt at blive optaget, og det er endnu lettere at ryge ud igen – hvis der ikke vises dokumenteret værdi. Det betyder, at leverandørens motivationen for at gøre en positiv forskel for en borger eller patient er stor.

I begge lande har man offentlige ressourcer afsat til at drifte hhv. DiGA og PECAN. Man har lavet et »fast track« forløb til optagelse af CE-godkendte innovative digitale løsninger. Men måske endnu mere interessant, har man forsøgt at indtænke metoden til dokumentation af effekt, der peger ud i fremtiden. Begge platforme forsøger at inkluderer data fra mange forskellige kilder til at vurdere borgerens sundhedsstatus, effekt og værditilbuddet af den enkelte løsning for samfundet.

Vi kan være stolte i Danmark, for vi har dansk digital sundhedsteknologi i verdensklasse. Der er løsninger udviklet i Danmark, som indtil nu har haft svært ved at hjælpe borgere i Danmark, men som er blevet optaget på DiGA og snart på PECAN. Virksomhederne har dermed fundet et sted i udlandet, hvor de kan bidrage til øget sundhed og samtidig få understøttet deres forretningsmodel.

Og mens vi glæder os over de danske virksomheder, der repræsenterer os i udlandet, arbejder vi herhjemme på at blive bedre til at få dansk sundheds-it til at virke på tværs af sektorer, mellem kommuner, regioner og praktiserende læger og måske borgeren selv. Det tager tid og er svært. Parallelt med dette laver Tyskland og Frankrig et samarbejde, som gør, at hvis man har en digital sundhedsløsning, der virker i Frankrig, skal samme løsning optages på DiGA i Tyskeland – og modsat.

Der er tankevækkende, at det kan være lettere at skalere over landegrænser og direkte til en borger end mellem regionsgrænser, organisationer og dermed forskellige it-systemer. Og samtidig er det vel interessant, hvor hurtigt de rykker syd for grænsen, og hvordan de har taget teten for digital sundhed i Europa.

Vi håber, at danske politikere og sundhedsprofessionelle vil finde inspiration i det, som sker i Tyskland og Frankrig.  Vi håber, at dansk udviklet sundhedsteknologi vil kunne bringe værdi til danske borgere og potentielt kan skabe internationale succeser. Og vi håber, at Danmark kan opbygge en dansk platform for ordination og afregning af Digital Medicin, der let og med minimale forhindringer også gør det muligt for danske borgere at få hjælp fra løsninger, der allerede virker i Tyskland, Frankrig eller nogle af de andre lande, der er ved at bygge offentlige platforme til ordination af Digital Medicin.