Skip to main content

Dissociationsfænomener

Overlæge Martin Balslev Jørgensen E-mail: martinbj@dadlnet.dk INTERESSEKONFLIKTER: ingen

10. okt. 2011
2 min.

REDAKTØR:Hart S.

FORLAG: København: Hans Reitzels Forlag, 2011

SIDER: 448

Pris: 398 KR.

ISBN:978-87-412-5392-3

Dissociation er et overordentligt interessant begreb, som i slutningen af 1800-tallet blev møntet af Pierrre Janet, som ligesom andre af den tids store skikkelser inden for lægevidenskaben som Sigmund Freud og Jean-Martin Charcot forsøgte at forstå den hysteriske patient. Det er det stof, som psykoanalysen blev lavet af, og hvis forståelsesramme med ringe held er blevet forsøgt overført på andre sindslidelser. Nærværende bogs fokus er netop dissociation hos patienter med posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), fortrængning af traumatiske erindringer og det noget mere sjældne dissociative identity disorder.

Bogen er en antologi samlet af psykologen Susan Hart. Hun har selv skrevet to indledende kapitler og udvalgt 14 andre engelsksprogede kapitler fra årene 1994-2007. De første tre kapitler er introducerende om traume og dissociation - historie, afgrænsning og neurobiologi (tidvist næsten neuropsykodynamisk!). Herunder fortælles om forskellige opfattelser af dissociation.

I kapitel 4-6 redegøres for, hvordan dyrs autonome nervesystem er involveret i fastfrysningsreaktioner, og hvorfor det kan være hensigtsmæssigt at »være lammet af skræk«, når man er en gazelle eller et menneske. Herefter følger i kapitlerne 7-9 mere fysiologiske redegørelser for PTSD's symptomatologi - specielt hyper-arousal og undvigeadfærd. Især redegøres for den såkaldt polyvagale teori, som foreslår, at dissociation er forbundet med manglende integration mellem hjernestruktuerer, der formidler overlevelsesadfærd, og de, der formidler socialt engagement. Kapitlerne 10-13 går i dybden med udviklingsperspektivet under overskriften »Barndomstraumer og dissociation«. I de sidste tre kapitler diskuteres fortrængte erindringer samt forholdet mellem erindring om sansning og de »historier«, som de indlejres i. En omfattende samlet referenceliste til slut er meget brugbar.

Alt i alt en herlig bog med oversatte kapitler af flere af de mest kyndige på området, som giver en fin redegørelse for, hvordan man i dag opfatter traumatisk dissociation. Man tilgiver let de mange kvasibiologiske metaforer som »neural«, »netværk«, »systemer« etc. Der er jo faktisk nu en gryende neurobiologisk forståelse af fænomenet. Bogen er anbefalelsesværdig til alle såvel læger som psykologer og andre med interesse for området.