Skip to main content

Forfatter:Paaske PBForlag: _rhus: http://www.tin9tus.dk, 2010SIDER: 124

Pris: 158 kr.

ISBN:

978-87-993644-0-4

BOGANMELDELSE

De fleste mennesker har oplevet tinnitus, heldigvis er det kun de færreste, der er generet heraf i en sådan grad, at de efterspørger undersøgelse og behandling.

Bogen omhandler udelukkende tinnitus som symptom fra høresystemet, hvad forfatteren, der er speciallæge i øre-næse- og halssygdomme, også fint gør opmærksom på i indledningen.

Forfatteren pointerer vigtigheden af en omhyggelig undersøgelse for dermed at afkræfte, om der ligger en alvorlig sygdom til grund for den oplevede tinnitus. Som fagfolk har erfaret, kan denne oplysning i regelen dæmpe den oplevede tinnitus hos mange patienter. Desværre ikke hos alle, og nogle patienter har da også behov for en mere dybdegående forklaring på/information om tinnitusfænomenet, som sammen med lydbehandling er grundlaget for TRT (tinnitus retraining therapy)-behandlingen, der blev introduceret af Pawel Jastrebooff og Jonathan Hazell i begyndelsen af 1990'erne.

Bogens afsnit om høresystemet er overskuelig og giver en god forklaring på, hvorfor lydbehandling kan have effekt. Som forfatteren understreger, er forståelsen herfor altafgørende for succes for denne behandling, så patienten over tid kan acceptere og leve godt med sin tinnitus.

Forfatteren skal have ros for også at omtale symptomet hyperakuse (lyd(over)følsomhed), idet dette symptom ofte ledsager tinnitus.

Bogen er skrevet i et friskt sprog, der henvender sig direkte til læseren. Illustrationerne er mange og flotte med gode undertekster, der også indeholder informationer. Desuden er der faktabokse, og hvert kapitel afsluttes med en opsummering.

Alt i alt en rigtig god bog, der varmt kan anbefales til fagfolk, der beskæftiger sig med tinnituspatienter, og til tinnituspatienten, der ved læsning i bogen vil få en forklaring på sin tinnitus og en forståelse for det rationale, der er baggrunden for behandlingen.