Skip to main content

Du bør forsikre dig mod TRYG ...

Alment praktiserende læge Kresten Nielsen, lægelig konsulent for Lægeforeningens Attestudvalg

4. nov. 2005
3 min.

Praktiserende læge Mogens Max-Christensen omtaler indledningsvis aftalen mellem Lægeforeningen og »Rådet for Dansk Forsikring og Pension« (som nu hedder »Forsikring & Pen-sion«) om proceduren for indhentning af supplerende helbredsoplysninger til brug for forsikringsselskabers og pensionskassers sagsbehandling. Efter denne aftale kan der alene anvendes Forsikringserklæring til formålet. Forsikringsselskabet eller pensionskassen kan i anmodningsblanketten udtrykke ønske om, at lægen i besvarelsen vedlægger kopi af patientjournal eller del heraf, kopi af udskrivningsbrev/ epikrise/lægebrev eller andet nærmere angivet materiale. Der skal redegøres for baggrunden for rekvisitionen - herunder for hvilke oplysninger der er nødvendige for sagens behandling.

Dette er bl.a. nødvendigt for at lægen kan vurdere, hvilke oplysninger det er relevant at fremsende. Det skal også klart fremgå, om der er tale om forsikringstegning eller en forsikringsbegivenhed. Sidstnævnte har betydning for den tidsmæssige afgrænsning af de oplysninger, der kan indhentes. Der gælder forskellige regler i de to situationer.

Hvis lægen efter gennemgang af journalmaterialet skønner, at eksempelvis foreliggende udskrivningsbrev(e) eller lægebrev(e) er dækkende som besvarelse, kan lægen nøjes med at fremsende dette materiale, idet dog ikkehelbredsmæssige oplysninger samt irrelevante helbredsmæssige oplysninger forinden overdækkes eller på anden vis gøres ulæselige.

Hvis udskrivningsbreve og lignende ikke er dækkende, kan lægen i stedet vælge at formulere en besvarelse i fri tekst. Det vil ofte være den mest hensigtsmæssige metode, hvis der skal beskrives et forløb, hvor der både indgår oplysninger fra sygehuset og fra konsultationer i lægens praksis.

Læger uden for sygehusvæsenet honoreres efter regning for arbejdet med udfærdigelse af Forsikringserklæring.

Praktiserende læge Mogens Max-Christensen refererer et tilfælde, hvor TRYG til brug for behandling af en forsikringssag havde anmodet om at få fremsendt journalkopier. Det kan som nævnt alene ske i forbindelse med fremsendelse af anmodning om Forsikringserklæring.

Lægen havde besvaret sagen ved at lave en beskrivelse i et særskilt brev, idet udskrivningsbrevet ikke skønnedes at være dækkende som besvarelse.

Det fremgår af indlægget, at TRYG ikke ønskede at imødekomme lægens honorarkrav. TRYG fastholder, at selskabet ikke har rekvireret en erklæring fra lægen men alene en udskrift/kopi af journaler. Endvidere fremgår det, at TRYG havde tilbudt at betale lægen 10 kr. pr. side kopieret materiale.

I den aktuelle sag skønnede lægen det mest hensigtsmæssigt at udfærdige en erklæring i fri tekst, og det er helt i overensstemmelse med aftalen. Lægen skal honoreres for attesten.

Selv om foreliggende udskrivningsbrev ville have været dækkende som besvarelse, ville lægen normalt have haft

noget arbejde forbundet med at gennemse journalen med henblik på at finde de for sagen relevante oplysninger. Der ville også i denne situation være grundlag for en regning fra lægen.

TRYG's tilbud om 10 kr. pr. side er helt irrelevant i denne sammenhæng. Det er det gebyr en læge i visse tilfælde kan kræve, når en patient ønsker indsigt i sin journal hos lægen - f.eks. hvis journalen er ført ved brug af edb.

Som sagen er fremstillet har TRYG handlet i modstrid med aftalen om Forsikringserklæring. Lægen har krav på at få honoreret sit arbejde.

TRYG skal ligesom andre forsikringsselskaber overholde aftalen mellem Lægeforeningen og Forsikring & Pension.