Skip to main content

En invitation

Professor Kristian Thestrup-Pedersen, Hudklinikken Nykøbing Falster. E-mail: Hudklinikken@hotmail.com

23. mar. 2007
2 min.

I dag talte jeg med en kollega om situationen på Patologisk Institut, Århus Universitetshospital. Der er op til tre ugers ventetid på svar af biopsier.

»De gamle går af, men det værste er, at der ikke er nye på vej« sagde min kollega. Vi overvejer at outsource (nyt dansk ord) patologien til Indien.

Hele tiden hører vi om mangel på speciallæger. Jeg er selv tidligere professor i dermato-venerologi ved Marselisborg Hospital og gik af som 60-årig. Det gjorde jeg, fordi jeg mener, at yngre kræfter bør have deres chancer. I det hele taget er det danske universitetssystem et levn fra 100 års fortid - baseret på det germanske system. Der bør ændres radikalt på strukturen med ti års professoransættelser - og med mulighed for at søge igen. Hr. Helge Sander bør vide, at hvis der ikke er »gulerødder« - så kommer de dygtige ikke. Dvs. 1,8 mio. kr. i årsløn, tiårskontrakt, et annuum på to mio. kr. uden at skulle søge. Det vil kunne få de dygtige unge læger til at søge universitetet. Og - det er der brug for. Skattevæsenet skal nok regulere på udgiften hertil.

Ihukommende denne mangel på faglig viden, som truer, vil jeg hermed invitere medicinstuderende og helt unge læger i turnusuddannelsen til at komme en dag og sidde sammen med mig og se patienter. Jeg vil gøre det en dag per måned og med maks. to studenter/læger. Tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret. Det koster ikke noget for nogen.

Hvorfor? Fordi jeg ved, at det vil skabe interesse for mit fag og dermed tiltrække dem til at uddanne sig - til afløsning af mig selv og andre. Hermed en »invitation« - også til andre kolleger, der sidder med en enorm erfaring til at gøre det samme for at engagere de unge.