Skip to main content

Epidemiologi og evidens. Juul S.

Cand.scient.pol. Torsten Munch-Hansen Afdelingslæge Ane Marie Thulstrup E-mail: anemet@akh.aaa.dk

1. nov. 2005
2 min.

Svend Juul har skrevet en spændende lærebog i grundlæggende epidemiologi. Bogen er stilet mod videregående sundhedsuddan-nelser, men den er letlæselig, og eksemplerne kan sagtens forstås uden en egentlig lægelig baggrund. Det er dog en fordel at have et vist kendskab til statistiske grundbegreber og metoder, hvis man vil have det fulde udbytte af bogen, da bogens gennemgang skrider hurtigt frem fra middelværdi, median og lignende frem mod logistisk regression.

Bogen har en fin inddeling mellem den tekstlige beskrivelse af begrebernes indhold og den tungere matematiske baggrund, hvor det klart markeres, hvilke dele af bogen der stiller større krav til de matematiske kundskaber. Det giver mulighed for, at man kan komme igennem bogen og få kendskab til de centrale begrebers betydning og arbejde med dem, uden at man behøver at bevæge sig ind i den tungere matematik.

Bogen bærer præg af, at der kun er én forfatter, den er velstruk-tureret og gennemskrevet flere gange, hvilket gør bogen meget læservenlig. Der er en entydig definition af alle begreber, der understøttes af et godt minileksikon bagerst i bogen og meget gode kildehenvisninger. Bogen er fyldt med gode illustrative eksempler, der følges op med den generelle teori. Der er i afslutnin-gen af hvert kapitel øvelser, som gør indlæringen lettere. De enkelte studiedesign og fejlkilder gennemgås på en overskuelig måde, og forfatteren har desuden valgt at lade en del af eksemp-lerne omhandle danske forhold, hvilket er positivt for en dansk lærebog. Man kunne dog have ønsket sig en mere dybdegående præsentation af case-kontrol-designet.

For nybegyndere inden for den kvantitative forskningsmetode, både som læser af videnskabelige artikler og som bruger af meto-derne, bør bogen være den første (dansksprogede) bog, man går i gang med at læse. For rutinerede videnskabelige medarbejdere, der er vant til at arbejde med epidemiologiske metoder, giver bogen også gode tip, og om ikke andet får man opfrisket sin viden og begrebsdefinitionerne.

Der stilles i dag større dokumentationskrav inden for lægeviden-skaben, og ordet evidens er ofte på behandlernes læber. Bogen beskæftiger sig med et emne, der vedvarende er aktuelt. Søger man på PubMed under evidence , får man mere end 500.000 hits. Bogen er gennemlæst af en underviser i epidemiologi og en person, der for første gang deltog i et epidemiologikursus. Bogen kan varmt anbefales af begge læsere til alle, der ønsker en god og solid introduktion til epidemiologien.

København: Munksgaard Danmark, 2004.
255 sider. Pris: 288 kr.
ISBN 87-628-0502-9