Skip to main content

Er inaktivitet ikke en risikofaktor?

Alment praktiserende læge Leif Skive, Værløse. E-mail: skive@dadlnet.dk pdf-udgave Alment praktiserende læge Leif Skive, Værløse. E-mail: skive@dadlnet.dk Alment praktiserende læge Leif Skive, Værløse. E-mail: skive@dadlnet.dk pdf-udgave

1. nov. 2005
3 min.

Jeg var til et møde den 16. november, hvor »Kliniske retningslinjer for forebyggelse af kardiovaskulære sygdomme i Danmark« blev præsenteret. Retningslinjerne er udarbejdet af en arbejdsgruppe med Troels Thomsen som formand, og de er tænkt som afløser af det kendte risikovurderingsprogram »Precard«.

Arbejdsgruppen er nedsat af Dansk Cardiologisk Selskab, og i arbejdsgruppen har deltaget medlemmer fra seks forskellige medicinske selskaber, bl.a. Dansk selskab for almen medicin. Retningslinjerne er udgivet med støtte fra Hjerteforeningen og Diabetesforeningen.

Precard havde en åbenlys mangel, nemlig at den ikke tog hensyn til fysisk aktivitet, men der er jo løbet meget vand i stranden, siden Precard så dagens lys - og der er brugt mange kræfter og penge på at oplyse befolkningen om fysisk aktivitets gunstige virkninger, og måske især netop mht. hjerte-karsygdomme.

Derfor var det noget af en skuffelse, da PowerPoint-billedet viste den velkendte »lagkage« med et »stykke« for hver risikofaktor med hver sin strålende farve - men motion kom overhovedet ikke til orde, endsige fik en »bid af kagen«.

I hæftet har »Motion« fået et selvstændigt afsnit (side 10). Det fylder 20 linjer i den ene af de to spalter på siden. På side 8 er nævnt nogle grupper, som kan have en højere totalrisiko end angivet i skemaet i hæftet eller i pc-programmet (kan downloades til lægens pc). Som den sidste af disse grupper er nævnt »for stillesiddende personer«.

Hæftet foreslår også »rådgivning baseret f.eks. på motionsmanualen« - den manual, som DSAM var med til at udgive i 2003. Der er altså opmærksomhed omkring fysisk aktivitet som en risikofaktor, men det er meget uheldigt, at denne opmærksomhed ikke også kan bibringes patienten i den farverige, pædagogiske opsætning i »pc-lagkagen«, som erfaringsmæssigt har stor bevågenhed hos patienten.

Troels Thomsen gav mig uforbeholdent ret i, at inaktivitet burde være med i risikovurderingen, og at manglende motion er en væsentlig risikofaktor for kardiovaskulære sygdomme. Forklaringen på, at inaktivitet alligevel ikke indgik i beregningen, var, at der ikke var evidens for effekten.

Den påståede manglende evidens må da få én til at overveje, om Sundhedsstyrelsen er ude med meget løse og muligvis helt forkerte påstande, når de i uge 24 i år som et af deres hovedbudskaber bl.a. kundgør, at »inaktivitet er lige så farlig som rygning«. Sundhedsstyrelsen og Hjerteforeningen har også utallige gange henledt opmærksomheden på, at motion er effektivt i forebyggelsen og behandling af hjerte-kar-sygdomme.

Er disse påstande og råd taget ud af den blå luft? Er det kun noget, de tror, og ikke noget de ved?

Foredragsholderne fortalte, at de i det kommende år skal rundt i hele landet og introducere de nye retningslinjer for de praktiserende læger. Jeg mener, at disse retningslinjer sætter alle de gode initiativer, som ikke mindst Sundhedsstyrelsen har iværksat, mange vundne omgange tilbage.

Jeg har stadig ikke helt forstået det videnskabelige problem, men jeg håber, der er en, som kan retfærdiggøre udelukkelsen af fysisk aktivitet som en risikofaktor i den væsentligste del af retningslinjerne - nemlig den del patienten ser, pc-programmet med »lagkagen« eller det farvelagte skema i hæftet.