Skip to main content

Er proteindrikke pengene værd?

Anvendelse af udokumenteret ernæringsterapi bør indskrænkes.

Overlæge Paul Gram-Hansen, Odense
E-mail: aba10@dsa-net.dk
Interessekonflikter: ingen

6. jul. 2015
1 min.

Igennem de senere år har der været øget fokus på underernæring hos syge, og udgifterne til ernæringsprodukter herunder de såkaldte proteindrikke er steget markant. Der er en generel tilskudsordning, og i en lovtekst defineres, hvilke patientyper, der kan omfattes.

P.t. udarbejder man i Sundhedsstyrelsen en ny betænkning om ernæringsprodukter, og højst sandsynlig udgår generelt tilskud til ikkefuldgyldige ernæringsprodukter – de såkaldte juicebaserede proteindrikke. De har nemlig et meget lavt proteinindhold, og ingen placebostudier har vist effekt [1].

Så det er et skridt på vejen. Jeg har dog i høringsrunden foreslået, at det generelle tilskud på alle proteindrikke bortfaldt, og at der indførtes en ordning med enkeltstoftilskud. Det vil sikre ernæringstilskuddet til de rette patienter, og overforbrug vil undgås

For der er ingen ordentlig evidens selv hos kræftpatienter for forbedret overlevelse ved ernæringstilskud med proteindrikke. Få studier viser effekt på f.eks. livskvalitet, men der mangler i den grad placebokontrollerede undersøgelser [2].

Så i en tid med stigende udgifter til medicin, bør anvendelse af udokumenteret ernæringsterapi indskrænkes. Jeg anerkender underernæring, men ernæringsterapi bør være evidensbaseret – præparaterne skal være bedre end placebo! Det skylder vi patienterne og et dyrt sundhedsvæsen.

Referencer

LITTERATUR

  1. navisen.dk/blog/proteindrikke-uden-effekt-har-faet-milliontilskud/ 17. okt 2014.

  2. www.ft.dk/samling/20141/almdel/SUU/bilag/92/index.htm