Skip to main content

Ernærings- og fødevareleksikon. 4. udgave Lyhne N, Kirkegaard E, red.

Profesor Arne V. Astrup E-mail: ast@kvl.dk

12. jun. 2006
1 min.

Bogen er nu 4. udgave og er en fin opdatering af tidligere udgaver. Jeg må nok tilstå, at jeg personligt er mere tilbøjelig til at anvende Google og en række ernæringsrelevante hjemmesider frem for et egentlig leksikon, som har det med relativt hurtigt at miste aktualitet. Men for dem, der fortsat foretrækker at sidde med en bog i hånden, skal jeg ikke berøve glæden ved dette glimrende opslagsværk, som på behørig vis dækker langt den overvejende del af kortfattede, men fyldestgørende forklaringer på de forskellige fagudtryk, der anvendes inden for fødevarevidenskab, ernæring, biokemi og fysiologi, der relaterer sig til området. En enkelt svaghed er nok det kliniske område, hvor for eksempel vitamin- og sporstofmangeltilstande kunne være en indgang til et opslag. Svagheden på det klinisk-fysiologiske område afspejles også under f.eks. opslagsordet »fedtvæv«, hvor relativ stor spalteplads tildeles omtalen af det brune fedtvæv, hvorimod de talrige hormoner der secerneres fra adipocytten, såsom leptin, adiponektin m.v. end ikke er nævnt. Men sidstnævnte begrænsning skal ikke afholde mig fra at anbefale leksikonet til den ernæringsinteresserede læge.

København: Gads Forlag, 2006.256 sider. Pris: 275 kr.

ISBN 87-12-03639-0