Skip to main content

Evidensbaseret medicin - er det noget vi kan stole på?

Alment praktiserende læge Niels Bentsen, Brovst, E-mail: teamhulda@mail.dk

4. nov. 2005
2 min.

Videnskabelig evidens anses for at være det solide fundament vi som læger henviser til, når vi vil legitimere vores faglige handlinger. Herved adskiller vi os blandt andet fra alternative terapeuter. Videnskabelig evidens opnået ved kliniske forsøg opfattes af mange som et sandhedskriterium: et udsagn er sandt, hvis der er evidens. (Men der er stadig tale om forsøg - »Does it work in practice?« som Archie Cochrane spurgte. Fører forebyggende behandling faktisk til færre apopleksier på landsplan?).

Denne tillid til videnskabelig evidens var nok langt mere berettiget for 40 år siden. Evidens er nu et betydeligt mindre troværdigt begreb.

Det varede nemlig ikke længe, før man fandt ud af, at evidens var nøglen til lægernes adfærd. Hvis man præsenterede lægerne for videnskabelig evidens, var der stor sandsynlighed for, at de ville gøre det, der var evidens for. Det kunne f.eks. have stor betydning for medicinalindustrien at påvirke lægernes adfærd på denne måde.

Nu om stunder foregår en stor del af forskningen - eller »produktionen« af evidens - på den måde, at et medicinalfirma kommer med en sum penge og et medicinsk præparat med ønsket om at skabe evidens for visse virkninger ved dette præparat med henblik på senere salg. Det er gennem de senere år blevet mere og mere klart, at man ikke uden videre kan have tillid til denne form for industrifinansieret forsk-ning. Peter Gøtzsche fandt således i 1990, efter gennemgang af et stort antal NSAID-undersøgelser, så mange fejl og så meget bias, at han konkluderede: »Det er vanskeligt at se den typiske NSAID-undersøgelse som andet end reklame for det nye stof« [1]. Efterhånden er den industrifinansierede forskning kommet mere og mere under anklage [1-3].

Sat på spidsen kan man sige, at man ved at variere design, databehandling og statistisk bearbejdning, ved at gentage en undersøgelse mange gange, ved at undlade publikation af undersøgelser, der falder negativt ud osv., stort set kan opnå evidens for, hvad man ønsker.

Derfor er videnskabelig evidens og evidensbaseret medicin ikke længere noget solidt, pålideligt fundament man kan henvise til, når man vil legitimere sine faglige handlinger. Selvfølgelig skal vi bygge på evidens - men det skal være evidens, vi kan stole på.

SVAR

Referencer

  1. Gøtzsche PC. Bias in double- blind trials. København: Lægeforeningens forlag, 1990.
  2. Lexchin J, Bero LA, Djulbegovic B et al. Pharmaceutical industry sponsorship and research outcome and quality: systematic review. BMJ 2003;326:1167-70.
  3. Montaner JS, O'Shaughnessy MV, Schechter MT. Industry-sponsored clinical research: a double-edged sword. Lancet 2001;358:1893-5.