Skip to main content

»At få troen tilbage«

Læge Cæcilie Buhmann, København, Læge Rasmus Nielsen, Odense, Læge Liv Lyngå Folsach, Sverige Læge Line Gisselmann, Sorø. E-mail: cbuhmann2002@yahoo.com

29. feb. 2008
7 min.

I foråret 2007 skabte kronikken »En turnuskandidats bekendelser« en del debat i Ugeskrift for Læger og lægekredse samtidig med, at den offentlige debat om sundhedsvæsenet rasede i de national medier. Kronikken resulterede i mange reaktioner og feedback til forfatteren, og inspirerede til underskriftindsamlingen »Giv os troen tilbage«, der blev oprettet på internettet i marts 2007. Formålet med underskriftindsamlingen var at få en fornemmelse af, hvorvidt den frustration over det dårlige arbejdsmiljø, som vi oplevede eller hørte om blandt vores kolleger, blot var udtryk for et mindre, lokalt problem, eller om frustrationerne var mere udbredte. I løbet af få uger havde 1.650 læger fra yngste turnuslæger til klinikchefer skrevet under på ønsket om forbedringer af arbejdsmiljøet på de offentlige sygehuse. Dette svarer, så vidt vi har kunnet få oplyst, til ca. 17% af de ansatte læger på sygehusene.

For at følge op på sagen og give alle underskriverne en mulighed for at stille forslag om forbedringer, oprettede vi en hjemmeside: www.givostroentilbage.cursum.net. Her kunne man indtaste et godt forslag til forbedring af arbejdsmiljøet, og i løbet af 14 dage blev der skrevet 125 forslag på hjemmesiden. Forslagene er afgivet anonymt. Der er sandsynligvis mange af forslagsstillerne, der også har skrevet under på underskriftindsamlingen, men der er tale om to uafhængige muligheder for at deltage i debatten.

Forslagene strækker sig fra ændringer på afdelingsniveau til ændringer på højeste politiske plan og har dermed relevans for ansatte og beslutningstagere i alle dele af sundhedsvæsenet. De kan groft inddeles i emnerne: Arbejdstilrettelæggelse, læring i hverdagen, arbejdsmiljø, supervision, vagtarbejde, overenskomstforhold og de økonomiske rammer.

Den endelige rapport med idékatalog og samtlige uredigerede forslag kan ses på www.laeger.dk under Arbejdsliv > Arbejdsmiljø > Giv os troen tilbage.

Læger på de danske sygehuse oplever en travl og udfordrende dagligdag. Man er under tidspres, arbejdspres og til tider også psykisk pres. Vi ønsker alle at udvikle os fagligt og menneskeligt via vores arbejde. Dette kan sammenlignes med Maslows berømte behovspyramide, der strækker sig fra at få opfyldt de mest basale behov til selvrealisering på højeste niveau. I bunden af pyramiden findes de basale behov som mad og hvile. Dernæst kommer behov som sikkerhed, tryghed, stabilitet og orden. Næst kommer de sociale behov: behovet for fællesskab, venskab og accept fra omgivelserne og ens kolleger. Endelig er der behov for agtelse, selvtillid, anerkendelse og selvrealisering. Til en vis grad er opfyldelse af de basale behov en forudsætning for at kunne nyde glæde af opfyldelsen af mere avancerede behov.

Opfylde basale behov

Ud fra en stor del af de indkomne forslag kan man se, at det læger i høj grad efterspørger, er at få opfyldt de helt basale behov: et ordentligt vagtværelse, reel mulighed for at hvile under en lang vagt og adgang til mad i vagten. Højt på listen er også et ønske om øget tryghed i form af tilstrækkelig supervision, mesterlære, introduktion, oplæring og opdaterede instrukser, samt et ønske om bedre struktur og orden i dagligdagen og flere folk til at varetage vagtarbejde og stuegang. De sociale behov er også repræsenteret ved forslag der skal øge fællesskabet i afdelingen, mellem faggrupper og mellem specialerne. Endelig fylder kollegialitet, gensidig respekt og anerkendelse i det daglige meget.

Det er for os overraskende, hvor mange forslag der drejer sig om helt basale forhold såsom adgang til ordentlig mad i vagten. Der er ikke nogen, der efterspørger gratis mad - blot mulighed for at kunne købe sig et måltid, der giver den fornødne energi til en lang nats arbejde! Hvis man skal tro Maslows teori om, at man har behov for at få opfyldt behovene i de nederste lag i behovspyramiden, før man kan udvikle sig tilfredstillende intellektuelt og personligt, kan man godt undre sig over, hvordan læger klarer at skabe sig et liv og en karriere i sygehusvæsenet!

Ikke overraskende er derimod det massive ønske om forbedret supervision og uddannelse. Især yngre læger er afhængige af god supervision og veltilrettelagt undervisning, for at blive dygtige speciallæger. I et system, hvor yngre læger har et kæmpestort ansvar i frontlinjen og lille erfaring i bagagen, er det essentielt med god opbakning fra ældre kolleger. Manglende opbakning, supervision og uddannelse giver knæk i selvtilliden og skræmmer unge læger væk fra sygehusene og det offentlige sundhedsvæsen.

Vagtplansløsninger og kollegialitet

En stor frustation i dagligdagen er for mange, når arbejdsgange, struktur og ledelse ikke fungerer. Der er ønsker om vagtplaner til tiden, flere personer i vagten, ændrede rutiner omkring stuegang og klare værdigrundlag for afdelingen. En del af disse ting, specielt angående vagter, er der taget højde for i overenskomsten. Vi kan spørge os selv, hvorfor så mange har skrevet forslag til ændringer, der allerede er overenskomstberettiget. Kan det virkelig være rigtigt, at vi lever uvidende om vores egne rettigheder og ikke siger fra, når de ikke bliver overholdt?

Sidst men ikke mindst er der mange kommentarer og ønsker om bedring af kollegialiteten. Når trætheden og stress melder sig, er det svært at tage sig af andre end sig selv. Men vi ved alle, hvor meget det betyder med et smil, en venlig stemme, et lille tak eller et klap på skulderen. Det giver ny energi og genskaber den stolthed, der er blevet væk i virvaret på hospitalernes gange. For stoltheden skal findes igen. Stoltheden over det arbejde vi udfører lange dage og nætter 365 dage om året. Vi berører menneskers liv, vi er med til at ændre menneskers liv. Gang på gang skal vi læse negative historier i medierne om sygehuse, praktiserende læger, lægevagten og kolleger. Hvem skriver de positive historier om sundhedsvæsenet? Hvem skriver om alle de dygtige og engagerede mennesker, der redder liv hver dag? Vi skal ikke bare have troen på os selv tilbage - vi skal også have befolkningens tro på et godt offentligt sundhedsvæsen tilbage. Lad dette være en opfordring til sundhedsministeren, til regionerne, til medierne, til Lægeforeningen, til afdelingsledelserne og til dig!

I løbet af de sidste tre måneder har vi præsenteret underskrifterne og forslagene for Bent Hansen, formand for Danske Regioner samt Region Midt, for sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, for Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen, samt for Yngre Lægers formand Lisbeth Lintz. Lægeforeningen har vist stor interesse for og opbakning til initiativet, og ligeledes har de nationale og regionale politikere.

Bent Hansen erkendte, at der er problemer med arbejdsmiljøet mange steder på sygehusene, og at der er et behov for at genvinde troen på det offentlige sygehusvæsen - ikke mindst for hospitalernes egne ansatte. De fleste regioner har store rekrutteringsproblemer selv på centrale sygehuse, og i anerkendelsen heraf inviterede Bent Hansen Lægeforeningen og Yngre Læger til at tage bolden op, hvor »Giv os troen tilbage« slipper, og forts ætte samarbejdet om arbejdsmiljøet med regionerne. Den invitation er hermed videregivet.

Vi er nu nået så langt, som vi kan med vores »græsrods-opråb«. Det lykkedes fire reservelæger at samle 1.650 underskrifter fra hele landet, 125 gode og konstruktive forslag, mødes med Lægeforeningens top, regionernes formand og sidst men ikke mindst, sundhedsministeren. Hvad kunne det ikke blive til, hvis alle læger kunne samle sig om at arbejde for bedre arbejdsforhold?

Kæmpe for en god sag

Bolden er nu på jeres banehalvdel. Sundhedsministeren har fået besøg af fire læger, der er stolte af deres kollegers forslag. Han har nu en rapport på sit bord med forslag til bedringer af arbejdsmiljø, der kan inspirere til en alternativ og konstruktiv måde at imødegå lægemanglen og tiltrække ny arbejdskraft ved at skabe attraktive arbejdspladser. Regionerne er informeret og inspireret, og hvem ved: måske bliver lægerne i Region Midt de første, der kommer til at mærke en bedring af arbejdmiljøet? Må Lægeforeningen fortsætte arbejdet for vores arbejdsmiljø, lade sig inspirere af de mange gode forslag fra medlemmerne og tage imod regionernes invitation til en fælles brainstorm? Endelig har alle administrerende overlæger i denne uge fået brev og idekatalog tilsendt med opfordring til at gøre en lokal indsats - og skulle de glemme det, kan hver eneste af jer finde rapporten på internettet, tage den i hånden, samle kolleger og udfordre ledelsen til at være kreative. Så til slut en opfordring til alle! Lad hver afdeling igangsætte et lille projekt for at bedre sit arbejdsmiljø, og skriv så til Ugeskriftet og fortæl os andre om det. Vi har gjort, hvad vi kunne for at hjælpe jer med at få troen tilbage. I processen har vi genvundet troen på, at ting kan ændre sig, og at mange gerne vil kæmpe for en god sag - med os og for os. Kom ind i kampen!