Baggrund
Regeringens foreslåede sammenlægning af psykiatrien og somatikken bygger på den antagelse, at der ikke bør være forskel på standarden af behandlingen og synet på somatiske og psykiatriske lidelser. Vi er helt enige i dette udgangspunkt. Psykiatrien har med forskellige andre begrundelser ved politiske reformer organisatorisk været flyttet rundt flere gange. Ikke altid til gavn for patienterne og for specialets udvikling.
Psykiatrien er det næststørste lægefaglige speciale i Danmark og har en særstatus i henhold til den særskilte jura (psykiatriloven), der regulerer arbejdet, og en bred samarbejdsflade, der bl.a. inkluderer retspsykiatrien. Børne- og ungdomspsykiatrien er det lægefaglige speciale, der inden for de sidste årtier har haft den største vækst i antallet af nye patienter, hvor det nu er 20% af alle børn og unge, der får stillet en psykiatrisk diagnose på et hospital, inden de fylder 18 år. Foranlediget af udrednings- og behandlingsrettens indførelse i psykiatri og børnepsykiatri har der været en stor kapacitetsudvidelse i psykiatrien og især i børne- og ungdomspsykiatrien, hvilket har haft en klart positiv betydning for patienterne.
Denne udvikling har været en fortsættelse af udviklingerne inden udskillelsen af psykiatri i et særskilt hospital, hvor der allerede var udført etablering af distriktspsykiatriske centre, psykoterapeutiske ambulatorier, opsøgende psykoseteam, OPUS-team, selvmordsforebyggende klinikker og renovering og nybygning af sengeafdelinger og ambulatorier.
Denne positive udvikling er fortsat i Region Hovedstadens Psykiatri med tiltagende styrke, hvor der er opnået markante forbedringer og prioriteringer af kvaliteten i den psykiatriske behandling over det seneste årti grundet synergien ved at have et stærkt velfungerende fagligt, klinisk og forskningsbaseret regionalt netværk og beslutningskapacitet på tværs af de psykiatriske afdelinger i Region Hovedstaden.
Herudover er der etableret Kliniske Akademiske Grupper (KAG-TEAMS) inden for dobbeltdiagnose (psykiatrisk sygdom kompliceret med stof- eller alkoholafhængighed), bipolar lidelse, psykoterapi og skizofreni samt den første Clinical Academic Group på tværs af hele Sjælland inden for præcisionspsykiatri.
Formålet med disse tværgående initiativer er at sikre, at den enkelte patient får det samme faglige kvalificerede behandlingstilbud, uanset hvor man bor i Region Hovedstaden. Ideelt set kan sådanne initiativer udbredes til hele landet. Et eksempel på en markant forbedring er etableringen af et samlet regionstilbud til alle, som debuterer med bipolar lidelse, samt svangreomsorg for kvinder, der ønsker graviditet og har bipolar lidelse eller kompliceret depressionslidelse, der kræver medicinsk behandling.
Forskningsmæssigt har Region Hovedstadens Psykiatri i det seneste årti oplevet et kvalitetsløft og øgning både i forhold til antal af kliniske forskere og professorer, herunder tiltrukket højtkvalificerede udenlandske professorer og oprettet tværfaglige professorater, der faciliterer den tværfaglige indsats i samarbejdet med relevante specialer.
Disse professorater har fortrinsvist været finansieret af de respektive centres budgetter, men etableringen har være faciliteret og understøttet af Region Hovedstadens Psykiatri. Dette har ført til en markant øgning i antal kliniske studier på tværs af Region Hovedstadens Psykiatri og på tværs af psykiatri og somatik med henblik på løbende at forbedre patientbehandlingen samt et organisatorisk løft af underprioriterede områder inden for psykiatrien, som traditionelt har haft svært ved at opnå ekstern finansiering.
Endelig har Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC) i Region Hovedstadens Psykiatri gennem de sidste 15 år øget og udviklet både behandlingstilbud og forskningsmæssig kapacitet betydeligt. BUC huser ifølge specialeplanen også alle de højtspecialiserede funktioner og alle regionsfunktionerne, hvor Region Hovedstaden har været førende på landsplan og har haft en helt afgørende rolle i den kliniske og forskningsmæssige udvikling af specialet.
BUC er i den nuværende struktur et samlet center fordelt på tre matrikler med en samlet forskningsafdeling. Samlede enheder inden for psykiatrien giver mere harmoniseret behandling og enkel adgang til inklusion af patienter i kliniske studier på tværs af matriklerne.
Betragtninger
Vi er enige i, at psykiatrien og somatikken med den foreslåede sammenlægning kan bringes tættere sammen. Psykiatrien bør administreres og varetages helt på linje med andre lægefaglige specialer og skal være understøttet af evidensbaseret medicin med ensartede guidelinebaserede udrednings- og behandlingstilbud og monitorering i kvalitetsdatabaser.
Dette skal baseres på evidensdrevne forbedringer via store, velkontrollerede, randomiserede undersøgelser for at kunne levere den bedst mulige behandling og forebyggelse. Denne tilgang har været i fokus i Region Hovedstadens Psykiatri og bør fortsætte efter sammenlægning af specialerne.
Vi er enige i, at borgerne bør få en bedre og mere sammenhængende behandling både internt i psykiatrien og på tværs af lægefaglige specialer.
Dog giver ændringer i organisationen ikke i sig selv anledning til reduktion af multisygdom og overdødelighed. Et løft vil kræve et vedvarende fokus på at forbedre mulighederne for at arbejde på tværs af specialerne.
Sundhedsstrukturkommissionens rapport indeholder ikke begrundelser for eller analyser af forslaget om sammenlægning af psykiatri og de somatiske specialer, men overdødeligheden nævnes som en vigtig begrundelse for sammenlægning.
I Sundhedsstrukturkommissionens baggrundsrapport 2024 (Figur 3.14) ser det dog ud til, at der har været et lille fald i overdødeligheden i det seneste årti, hvor psykiatrien har været adskilt, men der er ikke i beregningerne taget hensyn til, at målgruppen er blevet større. Overdødeligheden, både ved selvmord og ved somatiske dødsårsager, er fortsat et kæmpe problem for mennesker med psykiske lidelser, som sundhedsvæsenet, uanset organiseringsform, er forpligtet til at bidrage til at nedbringe ved at mindske underbehandling og styrke forebyggende indsatser.
Der bør fortsat være fuldt fokus på implementeringen af Folketingets tiårsplan for psykiatrien med tilførsel af ressourcer til at sikre bedre og hurtigere behandling af både børn, unge og voksne med psykiatriske tilstande samt sikre, at finansieringen er øremærket til psykiatrien.
Psykiatrien vil fortsat have et stort behov for at have en organisation på tværs af de psykiatriske hospitaler regionalt såvel som nationalt. En organisation, som har en faglig beslutningskompetence til at sikre koordination og styrkelse af forskningen og implementering af nye forskningsresultater samt til sikring af, at der leveres ensartede tilbud af høj kvalitet baseret på den højeste evidens for effekt for såvel psykiatriske patienter med somatisk sygdom som somatiske patienter med psykiske sygdomsmanifestationer.
Vores forslag
Vi foreslår en middelvej med det bedste fra det eksisterende i forhold til integrering af psykiatrien og somatikken med en fastholdelse af en regional og national faglig og beslutningskapacitet i psykiatrien:
– En række vigtige faglige initiativer skal løses på nationalt plan, herunder drift af kliniske kvalitetsdatabaser, udarbejdelse af kliniske retningslinjer og forløbsbeskrivelser, udarbejdelse af beskrivelser af pakkeforløb m.m. Der skal sikres stærkt fokus på psykiatri i de nationale strukturer, der varetager disse opgaver: Sundhedsstyrelsen, Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut og Den Nationale Sundhedsplan. Disse initiativer skal understøttes lokalt og regionalt.
- Planer for fortsat kompetenceudvikling kan løses regionalt og/eller nationalt.
- Hvis psykiatrien organisatorisk skal sammenlægges med somatikken, bør der bibeholdes en national og regional faglig og beslutningsstruktur separat for psykiatrien, inspireret af den nuværende velfungerende struktur i Region Hovedstadens Psykiatri. Til den anbefales konkrete tiltag for at styrke integration og samarbejde med somatikken samt konkrete, strukturelle, evidensbaserede ændringer for også at nedbringe overdødeligheden hos patienter med psykiatrisk lidelse og sikre den bedste behandling for patienter med somatisk lidelse, der har samtidig psykiatrisk lidelse eller er selvmordstruede.
- At børne- og ungdomspsykiatrien organisatorisk holdes samlet og dermed kun tilknyttes ét hospital.
- Bibeholdelse af en regional og national psykiatri struktur integreret i somatikken med udbredelse af de fremskridt, der er opnået ved regionale indsatser til hele landet. Herunder en løbende forpligtelse til vidensdeling på tværs af psykiatrien i Danmark og ensartethed af tilbud og høj faglig kvalitet.
Faglige opmærksomhedspunkter ved sammenlægningen af psykiatrien med somatikken
Gode ting ved den foreslåede sammenlægning
- Potentiel styrkelse af den lægefaglige psykiatriske ledelse på tværs af regioner og nationalt.
- Potentielt større og smidigere samarbejde med de andre lægefaglige specialer.
- Nemmere adgang til somatisk udredning og behandling for patienter med psykiske lidelser og vice versa mennesker med fysisk sygdom får lettere adgang til psykiatrisk vurdering.
- Fælles indgang ved akut behandling.
- Ensartede krav til kommunerne med hensyn til rehabiliteringsplan ved udskrivelse.
Udfordringer
– Risiko for, at samling af psykiatrien og somatikken vil resultere i tab eller unødig forsinkelse af implementering af de væsentlige faglige forbedringer, der er sket i psykiatrien.
– Fagligt og ledelsesmæssigt reduceret fokus på psykiatrien.
– At der ikke tages effektivt fat på en omfattende ændring af retspsykiatriens organisering og forankring i sundhedsvæsenet. Psykiatrien risikerer at få for lidt gennemslagskraft i de nye sundhedsråd, som heller ikke i sin nuværende form har beslutningskompetence til at sikre fagligt løft på tværs af psykiatrien.
– Udfordringer i at få gennemført kliniske forbedringer og testning på tværs af psykiatrien, da det ville skulle forhandles separat med de enkelte hospitaler.
– At få oprettet et regionalt veludbygget sekretariat til at betjene de tværgående psykiatriske funktioner, for eksempel sundhedsfagligt råd for psykiatri, psykiatrisk forskningsråd m.fl.
Vi deltager naturligvis gerne i videre dialog om sammenlægningen og sikring af højeste faglige standarder for psykiatrien til gavn for alle patienter, for hvem det måtte være nyttigt.
Underskrivere:
Professor Michael Eriksen Benros, Psykiatrisk Center København
Professor Anders Fink-Jensen, Psykiatrisk Center København
Professor Maj Vinberg, Psykiatrisk Center Nordsjælland
Professor Søren Dalsgaard, Børne- og Ungdoms Psykiatrisk Center
Professor Vibe Frøkjær, Psykiatrisk Center København
Professor Bjørn Ebdrup, Psykiatrisk Center Glostrup
Professor Merete Nordentoft, Psykiatrisk Center København
Professor Martin Balslev, Psykiatrisk Center København
Professor Thomas Werge, Psykiatrisk Center Sct. Hans
Professor Kamilla Miskowiak, Psykiatrisk Center København
Professor Julie Midtgaard, Psykiatrisk Center Glostrup
Professor Katrine Pagsberg, Børne- og Ungdoms Psykiatrisk Center