Skip to main content

Fagligheden i psykiatrien essentiel - støtte til psykiatriprofessorernes indlæg

4. nov. 2005
2 min.

Henrik Sten Andersen, John E. Anderson, Birgitte Bjerg Bendsen, Thomas Brinck, Ejnar Bundgaard, Ole Henrik Dam. E-mail: HENRIKRH02650dam@rh.dk, Birthe Glenthøj, Peter Handest, Marianne Hertz, Lennart Jansson, Peter W. Jepsen, Martin Balslev Jørgensen, Rene Klysner, Anni Larsen, Jens Knud Larsen, Henrik Lublin, Thomas Middelboe, Leif Bering Mikkelsen, Lykke Pedersen, Dorte Sestoft, Leslie Silberman, Kim Solstad, Munte Suenson, Nils Strømsø, Jakob Ulrichsen, Marie Wedervang & Birgitte Welcher

På initiativ af Socialministeriet og Indenrigs- og Sundheds-ministeriet har Anne Lindhardt (AL) og Leif Gjørtz Christensen (LGC) udgivet et »første debatoplæg« til »Fælles værdigrundlag for den samlede offentlige indsats for voksne med sindslidelse i Danmark«.

Inden for psykiatrien og andre lægelige specialer er det vigtigt at fokusere på kerneydelserne: den diagnostiske udredning, den specifikke behandling samt den ætiologiske og terapeutiske forskning. Støttefunktioner, såsom sociale tiltag, er meget væsentlige for at lindre følgerne af sygdomme, men er ikke i sig selv kurative.

De seneste år er der fremkommet en række evidensbaserede psykoterapeutiske og psykofarmakologiske behandlingstiltag, der er målrettet til bestemte tilstande, og som i højere grad bør komme patienterne til gode. Gruppen af psykiatriske patienter med behov for langvarig social støtte er væsentlig, men det store flertal af psykiatriske patienter har ikke dette behov. Dette fremgår ikke af »debatoplægget«. »Debatoplægget« er mange steder vagt, upræcist og overinklusivt. Det er afgørende vigtigt, at psykiatrisk faglighed og tilknytning til det lægelige speciale fastholdes og understreges. Det skal i langt højere grad præciseres, hvad psykiatrien kan tilbyde i et bredt tværfagligt samarbejde, men selve betegnelsen psykiatri bør reserveres til det lægefaglige tilbud, dvs. diagnostik, visitation og behandling. Det psykiatriske speciale og socialvæsenet har hver deres udgangspunkt. Et fælles værdigrundlag må forholde sig til dette faktum.

Professorerne i psykiatri fra Københavns Universitet (Tom G. Bolwig, Ralf P. Hemmingsen, Lars V. Kessing & Josef Parnas) har desuden allerede præciseret en række synspunkter vedrørende oplægget i et indlæg i Ugeskriftet (2003;165:4435-6). Nedenstående overlæger i Københavns Kommune og Amt skal hermed tilkendegive deres støtte til disse synspunkter.