Skip to main content

Farmaceuter en del af teamet i FAM

Konst. ledende overlæge Jakob L. Forberg, Områdechef, farmaceut Dorthe V. Tomsen

13. maj 2013
3 min.

Apoteksenheden Nord, Region Hovedstadens Apotek

E-mail: Dorthe.Vilstrup.Tomsen@regionh.dk

Til ledende overlæge Hanne Rolighed Christensen.

Først og fremmest tak for, at du i din leder i Ugeskrift for Læger den 25. marts 2013 sætter fokus på de vanskelige vilkår, der i dag hersker på de danske hospitaler i forhold til at danne et relevant og validt overblik over patienternes aktuelle medicin.

Som du skriver, bliver det mere og mere udbredt, at farmaceuter er en del teamet, som arbejder med at skabe overblik over patienternes medicin. Du refererer til projektevalueringen »Farmaceuter i Akutafdelingen på Hillerød Hospital« fra 2012. Projektet medførte, at der nu er fast farmaceutbistand i Akutafdelingen på Nordsjællands Hospital, Hillerød, og at faggruppen også implementeres i det medicinske modtageafsnit på Bispebjerg Hospital. Af din reference til evalueringen får man det indtryk, at farmaceuterne anvender minimum 40 min pr. patient på at optage »en ordentlig medicinanamnese«. Sådan er virkeligheden heldigvis ikke. Farmaceuterne anvender ganske rigtigt i gennemsnit 40 min pr. patient. Den personlige elektroniske medicinprofil anvendes til screening og identifikation af polymedicinerede patienter, hvor farmaceuten kan være til bedst hjælp for den indlæggende læge. Når patienten ankommer til akutafdelingen og er blevet triageret, gennemfører farmaceuten, såfremt patientens tilstand tillader det, en patientsamtale (85% af tilfældene). Ud fra mindst to kilder – i gennemsnit tre – sammenstykkes herefter medicinanamnesen. På baggrund af medicinanamnesen og patientsamtalen gennemgår farmaceuten patientens lægemiddelbehandling på indlæggelsestidspunktet og identificerer potentielle lægemiddelrelaterede problemer (LRP). Ved betydende fund konfereres disse med den indlæggende læge. Alle de potentielle LRP dokumenteres i et farmaceutnotat i journalen. Det er hele denne proces, der i gennemsnit tager 40 min.

Det er helt korrekt, at farmaceuterne ikke er til stede i aftentimer og weekender. Evalueringen fra Nordsjællands Hospital i Hillerød viste, at det er et stort ønske fra klinikerne, at farmaceuter er til stede både aften og weekend. Indtil videre har der ikke været den fornødne økonomi til at imødekomme dette ønske. De steder, hvor der er bevilling til farmaceuter i klinikken, er det valgt at få flest arbejdstimer ud af den tildelte sum. Farmaceuternes arbejdstider er derfor blevet tilpasset sådan, at der er flest mandetimer til rådighed på tider af døgnet med størst patientflow.

Det er ligeledes korrekt, at farmaceuterne ikke altid kan nå at se alle patienter. Derfor er det besluttet, at farmaceuterne skal prioritere polymedicinerede patienter over 50 år, som er triagerede »orange« eller »gule«. Dette for at sikre, at tiden anvendes hos de patienter, hvor der er størst risiko for, at der kan opstå fejl, og hvor der vil være størst risiko for, at patienten oplever LRP.

Farmaceuter er en relativt ny medarbejdergruppe i akutafdelingerne i Danmark. Der arbejdes kontinuert på at optimere udbyttet af samarbejdet mellem læge, plejepersonale og farmaceut med henblik på at give patienterne den sikreste lægemiddelbehandling.

Interessekonflikter: ingen

> Svar:

Jeg har ikke yderligere kommentarer til indlægget.


Ledende overlæge, professor  Hanne Rolighed Christensen, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital. E-mail: hchr0006@bbh.regionh.dk