Skip to main content

Fedmekirurgi - privat eller offentligt regi

Ortopædkirurgisk overlæge på Sydvestjysk Sygehus og klinikchef på Ortopædkirurgisk Center Varde Knud Freund E-mail: k.freund@dadlnet.dk Interessekonflikter: Knud Freund er klinikchef på Ortopædkirurgisk Center Varde.

16. apr. 2010
2 min.

Det er interessant at følge med i debatten om fedmekirurgien i Danmark. Jeg henviser til debatten mellem Mølholmklinikken og professor Bente Klarlund Pedersen [1, 2]. Debatten afspejler ikke bare dette speciale, men hele den politiske og ideologiske kamp om retten til at behandle patienter.

Det, man så desværre er vidne til, er de forskellige interessegruppers forgæves forsøg på at være objektiv (herunder sikkert også undertegnede). Man forsøger at argumentere for sin politiske overbevisning med pseudovidenskabelige belæg til forsvar for sin holdning. Dette skinner tydeligst igennem hos politikerne, men desværre også hos os, der går med patienterne i dagligdagen. Sammenblandingen af den faglige og videnskabelige virkelighed og politisk overbevisning vil altid give en useriøs debat med mudderkastning, og kun de, som råber højest, vil have en chance for måske at blive hørt.

Desværre er også professor Bente Klarlund Pedersen blevet fanget i dette net. En professortitel burde ellers borge for høj faglig kvalitet og objektivitet.

Hvorfor ikke melde ud, hvad man mener, når man begiver sig ud i denne debat om retten til patientbehandling. Det er i al sin enkelthed det sagen drejer sig om.

Jeg mener jo selvfølgelig ikke, at staten skal have monopol og patent på patientbehandling. Havde det været tilfældet i dag, ville vi have været et uland på sundhedsområdet.

Referencer

  1. Pedersen BK. Det offentlige bør styre fedmeoperationerne. Ugeskr Læger 2010;172:166.
  2. Larsen JF, Sommer T. Fedmeoperationer bør styres af højtspecialiserede centre - svar på tiltale. Med svar af Pedersen BK. Ugeskr Læger 2010;172:562-3.