Skip to main content

Femårsreglen er den næste rigide regel, der må og skal skrottes!

Der skriges efter lægelige ledere, samtidig har man sat et benspænd op, der forhindrer de egnede og interesserede i at blive ledere.

Lui Näslund Koch læge Fællestillidsrepræsentant for yngre læger på Herlev og Gentofte Hospital Afdeling for Kræftbehandling Herlev og Gentofte Hospital E-mail: lui_koch@hotmail.com

16. mar. 2020
3 min.

Hvor er det bare fedt at være læge! Tænk sig at få lov til at arbejde med at hjælpe mennesker i svære tider og så endda sammen med sådan nogle dygtige kollegaer.

For jeg har virkelig nogle kollegaer, der kan noget ud over det sædvanlige, ikke kun på min afdeling, mit hospital eller min region, men over hele landet.

Ambitiøse, dygtige, velkvalificerede læger, der har været målrettede og er blevet speciallæger i en ung alder. Selv med disse præstationer og meritter er der nogle, der vil endnu mere, og det er dybt ærværdigt.

Arbitrær regel

Nogle af dem, der har været mest målrettede, har jo desværre været det på baggrund af et mindre frivilligt pres fra en nu – langt om længe – sløjfet fireårsregel. De har ikke tabt gejsten, men er blevet dygtige inden for deres specialer og er nu speciallæger. Der er desværre et sammenfald med, at det nu er de selvsamme, der bliver ramt af en ny lige så arbitrær regel om, at man skal have fem års anciennitet, inden man kan blive overlæge.

Jeg forstår til fulde ambitionen bag reglen. Det kan ikke gå, at man automatisk bliver overlæge, når man bliver speciallæge, det vil ende med at blive for dyrt for samfundet. Det er vigtigt, at det er de rigtige, der ender med at blive overlæger. Men hvem er de rigtige? Som yngre læge og fællestillidsrepræsentant for yngre læger mener jeg, at det i hvert fald er dem, der får et ledelsesansvar. Det er jo nemt at sige, men svært at skelne helt præcist. For hvad er et ledelsesansvar helt præcist? Fra starten som KBU-læge skal man være teamleder, undervejs i sin uddannelse skal man lede samtaler og stuegang osv. Det er selvfølgelig ikke det, der skal sigtes til. På den anden side er der uddannelsesansvarlige læger, som potentielt kan stå i en situation, hvor de skal afskedige en uddannelseslæge, der ikke lever op til sine forpligtigelser. De bør altså således være lette at placere som overlæger med ledelsesansvar.

Dem i midten

Problemet er alle dem i midten, dem med afsnits-, funktions- eller andet ansvar.

Man skal jo have noget erfaring som speciallæge, inden man er kvalificeret til at blive leder. Derfor er det ikke let at trække en hård grænse, der betyder, at afdelingslæger ikke må lave nogen form for administration.

Hvad med afdelingslægerne selv? De, der gerne vil ledelse, vil selvfølgelig også gerne have ansvaret med den følgende udsigt til at få en overlægestilling, det kan man sagtens forstå rent menneskeligt. Men hvis man laver en analog til arbejdsmarkedet uden for hospitalerne, og en yngre stilladsarbejder gik hen til en entreprenør og sagde, at han gerne ville udføre det samme arbejde, som dem, der nu gik rundt på stilladset, men til en løn, der var 10.000 kr. lavere om måneden, ville det skabe en del røre og blive kaldt løndumping.

Derfor er det godt, at der er mulighed for at søge dispensation for denne regel, så man kan blive overlæge inden de fem år er gået, og der bliver også søgt om dispensationer i nogle tilfælde. Det er dog underligt, at det er nødvendigt.

Der bør laves en klarere aftale for stillingsstruktur for speciallæger. Tilfældige regler trukket op af hatten og afdelings-, hospitals og regionalledelsers efterfølgende lyst til at søge og give dispensation bør ikke være styrende for, hvordan sundhedsvæsenet ledes i Danmark i 2020’erne.

Vi har som samfund og sundhedsvæsen et stort behov for, at flere læger bliver ledere. Det behov opfyldes ikke med femårsreglen, tværtimod, det modvirkes. Den rette vej er at sørge for, at det er de rigtige, der står ved roret. En god start kunne jo være at byde dem, der har evnerne og interessen, godt indenfor og sikre, at de arbejder på samme vilkår som de øvrige lægelige ledere.