Skip to main content

Fødselssmerter 1

Jordemoder Hanne Kjærgaard, Juliane Marie Center, Rigshospitalet. E-mail: hanne.kjaergaard@rh.dk. Jordemoder Maja Laursen, Institut for Sundhedstjenesteforskning/ epidemiologi, Syddansk Universitet, Odense. Jordemoder Lis Munk, Den Almindelige Danske Jordemoderforening

4. nov. 2005
3 min.

En leder i Ugeskriftet nr. 47 (2003;165:5411) handler om fødselssmerter. Lederskribenten, anæstesiologen Torben Mogensen anfører, at fødselssmerter er et problem, der burde være løst. Dette synspunkt dokumenteres med en reference fra 1975 [1], hvor et smertescore beregnet til måling af smerter i forbindel- se med sygdom, f.eks. cancersmerter og smerter efter kirurgi, tillige er anvendt på fødselssmerter. Vi er ikke i tvivl om, at smerter og smertebehandling har meget stor betydning for kvinders fødselsoplevelse. Men ved en ganske enkel litteratursøgning ville lederskribenten have kunnet hente opdateret dokumentation vedr. fødselssmerters betydning for kvinders fødselsoplevelse. En oversigtsartikel fra 2002 med gennemgang af 137 artikler viser bl.a., at fødselsoplevelsen påvirkes mere af andre faktorer end af smerter og smertelindring [2].

Torben Mogensen anfører, at det nu er muligt at tilbyde epiduralblokade med meget få komplikationer. Som reference hertil bruges en oversigtsartikel af Eltzschig et al [3]. Ved gennemlæsning af denne og efterfølgende korrespondancer [4] må det konstateres, at helt så enkelt er det ikke. Eltzschig gennemgår studier, der har afrapporteret bivirkninger til epiduralblokade og konstaterer, at der fortsat er for lidt viden om bivirkningerne til, at det er muligt at udtale sig med sikkerhed herom. Det kan stadig ikke afvises, at der med den mest anvendte administrationsform er sammenhæng mellem epiduralblokade og forøget risiko for akut kejsersnit og instrumentel vaginal forløsning samt persisterende uregelmæssig fosterstilling. Det ser ud til, at der er konsistens i sammenhængen mellem epiduralblokade og forlænget fødsel, øget brug af vestimulation og temperaturforhøjelse. Sidstnævnte håndteres sædvanligvis med antibiotikabehandling af barnet, uanset om det kan påvises, at barnet rent faktisk er inficeret. Et Cochrane-review [5] har samme konklusioner som Eltzschig.

Såvel i lederen i Ugeskriftet som i aviser og tv har Torben Mogensen anvendt Wadland et al's artikel i Ugeskriftet nr. 47 (2003;165:4527-30) som dokumentation for, at smertelindringen til fødende kvinder ikke er god nok, og at informationen til patienterne ikke er tilfredsstillende. Vi har i et debatindlæg i dette Ugeskrift kritiseret Wadland et al's artikel og undrer os over, at Torben Mogensen finder denne artikel solid nok til med stor alvor at generalisere ud fra dens resultater.

Vi er helt enige med Torben Mogensen i, at smertelindring skal være kvindens individuelle valg, og at kvinden skal have en information, der er så grundig, at hun kan træffe et reelt valg. Dette udgangspunkt indebærer, at der overordnet set ikke bør anbefales én bestemt enkeltmetode frem for andre. Torben Mogensen fremfører, at »Der har været en tendens til at tilbyde alle samme behandling uanset individuelle ønsker. I sådanne situationer er det oftest behandlernes ønsker og livsopfattelse, der bliver påduttet kvinderne«. Vi tvivler på, at der findes en videnskabelig reference til dette statement, for helt så enkelt tror vi ikke det er - heldigvis. Men skulle det være tilfældet, kunne vi passende spørge, om det således er et personligt ønske og en livsopfattelse, der er årsagen til, at Torben Mogensen, som anført i lederen, mener at 80% af alle fødende burde have samme smertelindringsmetode, nemlig epiduralblokade.

SVAR:


Referencer

  1. Melzack R. The McGill pain questionnaire: major properties and scoring methods. Pain 1975;1:277-99.
  2. Hodnett E. Pain and women's satisfaction with the experience of childbirth. A systematic review. Am J Obstet Gynecol 2002;186:160-72.
  3. Eltzschig HK, Lieberman ES, Camann WR. Regional anesthesia and analgesia for labor and delivery. N Engl J Med 2003;348:319-32.
  4. Jacobi P, Solt I, Zimmer EZ et al. To the editor: Regional anesthesia and analgesia for labor and delivery. N Engl J Med 2003:348;18.
  5. Howell CJ. Epidural versus non-epidural analgesia for pain relief in labour (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 4, 2003. Oxford: Update Software.