Skip to main content

Forstå demens. Hasselbalch SG, Engelbrecht N, Thage O, Alzheimerforeningen, eds.

Sygeplejerske Lene Trier Overlæge Hans Brændgaard E-mail: hbran@as.aaa.dk

31. okt. 2005
2 min.

Demens er en sygdom, som rammer mellem 60.000 og 100.000 danskere og fortjener derfor at blive kaldt en folkesygdom. Med al respekt for dem, der har skrevet kapitler i lærebøger om neurologi og gerontopsykiatri, har vi manglet en dansksproget bog, som dækker alle aspekter af demens. Det har vi nu. Forstå demens er skrevet af en række forfattere overvejende med tilknytning til Hukommelsesklinikken på H:S Rigshospitalet suppleret med praktiserende læger. På bagsideteksten anføres, at opgaven var at forklare demens så de, der er ramt af en demenssygdom, deres pårørende og andre interesserede kan forstå det. Andre interesserede vil langt hen ad vejen omfatte plejepersonale og læger, som jo ikke kan undgå at støde ind i problemer med demens og demente, uanset hvilket subspeciale man har.

Bogen er opdelt i 17 kapitler, som omhandler alle aspekter af demens. Selv om den er skrevet i et sprog, så lægfolk kan forstå den (demensramte vil nok have svært ved det), kan læger med stort udbytte læse den.

I et fyldigt kapitel gennemgås de neuropsykologiske forstyrrelser ved demens, så man får en fornemmelse af, hvad demens er, og hvor mangefacetterede symptomerne kan være. Herefter et kapitel om de fire store demenssygdomme: Alzheimers sygdom, som desværre for mange er synonymt med demens, multiinfarkt-demens, Lewy body-demens og Frontotemporal demens.

En gennemgang af undersøgelsesprogrammet: dels hvad man må forvente foretaget hos den praktiserende læge, og dels hvad de pårørende kan forvente, at der sker på specialklinikker i sygehusregi, og hvem der skal henvises dertil. Det kan være godt at kunne henvise til over for de pårørende, så forventningerne til undersøgelserne kan afstemmes med virkeligheden. Blot er det en skam, at man ikke har medtaget undersøgelser af Tau og betaamyloid i cerebrospinalvæsken, når man omtaler PET og SPECT.

Behandling med demensmedicin og medicinsk behandling af psykiatriske symptomer gennemgås kortfattet.

Mange af de spørgsmål, som pårørende til demensramte stiller, kan besvares, når man har læst denne bog: blandt andet arvelighed af demens, hvordan er det nu med kørekortet, hvem udsteder fuldmagt og værgemål, og hvordan bærer man sig ad.

Selv om bogen er beregnet på lægfolk, kan læger, som ikke netop har demens som deres specialområde, med stort udbytte læse bogen og for den sags skyld benytte den som opslagsbog.

Måtte denne bog få stor udbredelse.

København: Lindhardt og Ringhof Forlag, 2004.

240 sider. Pris: 249 kr.

ISBN 87-614-0403-9