Skip to main content

Fortsættelsen

Bestyrelsen i Dansk Medicinsk Selskab Formand Jens Chr. Djurhuus

1. jun. 2007
2 min.

Med stor glæde kunne indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen forleden dag udsende en pressemeddelelse om, at pengene til kræftforskningens infrastruktur nu sendes ud til at understøtte dansk kræftforskning.

Dermed sætter man det foreløbige punktum for en lang og trang proces, hvor man efter årelang venten gennem det sidste 1 år har haft en kaotisk ansøgnings- og bevillingsproces, som forhåbentlig aldrig gentages.

Dansk Medicinsk Selskab og forskersamfundet deler imidlertid indenrigs- og sundhedsministerens glæde over, at pengene nu endelig er ude.

Over de næste 1-3 år kan disse midler blive den nødvendige understøttelse af kræftforskningen og dermed bidrage til at sikre dansk kræftbehandling på et internationalt stade. Dermed er der også taget et væsentligt skridt til, at kræftplanerne kan blive en succes.

Der er dog et problem med denne form for støtte til kræftforskning. Hensigten med midlerne var at sikre infrastrukturen for kræftforskning - og deri ligger noget langsigtet. Spørgsmålet er så, hvorledes man har tænkt sig at honorere det langsigtede - altså på en tidshorisont som strækker sig betydeligt ud over 1-3 år.

Foreløbig melder historien intet om, hvorvidt Indenrigs- og Sundhedsministeriet skulle have planer om at permanentgøre bevillingen helt eller delvist. Dansk Medicinsk Selskab går ud fra, at de bevilgede midler til kræftforskning er første trin i en række efterfølgende bevillinger. Ellers tjener det ikke noget formål, at forskersamfund og sundhedsvæsenet - på basis af de netop bevilgede midler - opbygger det nationale netværk af biobanker, forskningskvalitetssikring og analyseenheder for specifikke kræftsygdomme. Man har fra centralt hold haft store bekymringer med, hvorledes man kunne dokumentere pengenes brug. Der er bestemt ingen grund til bekymring, når det gælder kvalitet for penge. Danske forskere har tidligere vist, at de er blandt verdens bedste til at give value for money, så Indenrigs- og Sundhedsministeriets eneste bekymring bør være, hvorledes man langsigtet sikrer satsningen.

Vi skal derfor opfordre Indenrigs- og Sundhedsministeriet til at komme frem med en plan for, hvorledes det langsigtede element i kræftforskningen sikres, så danske kræftforskere ikke blot bygger et flot sandslot, der ser pænt ud lige nu, men hurtigt forsvinder i strandbredden igen.