Skip to main content

Forveksling af morkler!

Professor emeritus, øjenlægekonsulent Peter Koch Jensen, Asnæs
E-mail: pkjensen@dadlnet.dk

12. aug. 2013
1 min.

Den oprindelige lægeuddannelse krævede stor viden om lægeurter. Det er i dag stadig relevant inden for identifikation og behandling af forgiftninger.

Forsiden af Ugeskrift for Læger nr. 24, 2013 viser et giftigt selskab inklusive en i Danmark relativt sjælden svamp fejlannoteret Gyromitra Esculanta, såkaldt Spiselig stenmorkel. Denne er normalt gulbrun med overfladeform som en valnøddekerne [1]. I rå tilstand indeholder den gyromitrin, som af mavesyren fraspaltes acetaldehyd før videre nedbrydning til myresyre og methylhydrazin. Toksinet hævdes at blive inaktiveret ved kogning eller tørring [2] – deraf navnet på denne lækkerbisken. Den afbildede svamp er imidlertid morklen Morchella Esculenta [2], der ved gennemskæring ville vise sig hul. Blandt kendere regnes morkler blandt vore ypperligste spisesvampe [3] – kun overgået af trøfler. Forvekslingen illustrerer glimrende, hvor farligt det kan være for ukyndige at delikatere sig i svampe.

Interessekonflikter: ingen

Referencer

LITTERATUR

  1. Lohmeyer TR, Künkele U. Svampe. P.237, Bath: Parragon Books Ltd, 2006:237. Se også http://www.nature-pictures.org/dk/foto/437/1850/

  2. Lange JE,Lange M. Illustreret svampeflora. København: GEC Gad, 1961:40. Se også http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Morchella_esculenta_remix.jpg

  3. Hilton J. Det vilde køkken København: Atelier, 2007:246.