Skip to main content

Fremtidens patient skal være en aktiv medspiller i egen sundhed

Øgede forventninger til sundhedsvæsenet i forhold til behandling, information og inddragelse samt en mere proaktiv tilgang til egen sundhed er to centrale forhold for den nye sundhedsforbruger.

Niels Westergaard, Professionshøjskolen Absalon, Centre for Engineering and Science E-mail: niew@pha.dk
Randi Krogsgaard, Per Spindler Biopeople, Innovationsnetværket for bio- og life science, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, ­Københavns Universitet
Interessekonflikter: ingen

25. jan. 2019
6 min.

The Advisory Board Company, en global forsknings-, teknologi- og konsulentvirksomhed, rådgiver ledende sundhedsaktører verden over i forhold til at forbedre kvalitet og effektivitet af patientpleje. De udpegede i 2014 fem megatrends, som omfatter: en aldrende befolkning, stigende betydning af kronisk sygdom, informationsrevolutionen, velsignelse og forbandelse ved klinisk teknologi og den nye sundhedsforbruger. Disse trends vil udfordre fremtidens sundhedssystem.

KORA (nu ViVe) udarbejdede en rapport, som perspektiverer disse udfordringer i dansk kontekst [1]. Rapporten peger bl.a. på to centrale forhold for den nye sundhedsforbruger, nemlig øgede forventninger til sundhedsvæsenet i forhold til behandling, information og inddragelse samt en mere proaktiv tilgang til egen sundhed.

Disse paradigmer understøttes af nye europæiske initiativer i forhold til aktivt at inddrage patienter i udvikling af nye og bedre behandlinger.

Det Europæiske Patientakademi skal inddrage patienter

European Patient Academy on Therapeutic Innovation (EUPATI) – eller på dansk: Det Europæiske Patientakademi – er et eksempel på et sådant initiativ, som i 2012 blev lanceret med EU-støtte i regi af Innovative Medicines Initiative [2].

Formålet med dette initiativ er dels at udvikle uddannelsesmateriale i form af artikler, videoer og kursusmateriale til at uddanne patienter og dels at øge patienternes kompetencer til at forstå og bidrage aktivt til forskning i og udvikling af nye behandlinger og engagement i egen sundhed og behandling.

Aidsaktivister er eksperter i egen sygdom

Et tidligt eksempel inden for patientinvolvering på medicinudviklingsområdet er aidsaktivisterne i USA, der gennem 1980’erne kæmpede en brav og ihærdig kamp med myndigheder og medicinalindustri for at sikre, at deres sygdom blev taget alvorligt, og få udviklet nye behandlinger. Nogle af aktivisterne blev eksperter i deres egen sygdom og lærte forskernes terminologi, så de kunne kommunikere direkte med forskerne. Samtidig lykkedes det for dem at bibeholde den legitimitet og integritet, der ligger i at være patienter. Balancen mellem at bibeholde den personlige legitimitet og integritet og samtidig indgå som værdig partner er vigtig at have for øje, når patienter indgår i samarbejder med virksomheder og offentlige institutioner.

Health literacy er et nøglebegreb

I Danmark er der et stigende fokus på at inddrage patienter i både offentlig og privat sundhedsforskning. Health literacy er et engelsk begreb uden dansk pendant. Det betegner den individuelle evne til at tilegne sig, vurdere og handle på sundhedsrelateret information.

Begrebet er blevet et nøglebegreb både til at forstå ens egen sundhedstilstand og til at beskrive, hvordan man inddrager patienter i både offentlig og privat sundhedsforskning for at gøre forskningen mere anvendelig i behandlingen af patienter. Flere undersøgelser har vist, at patientinddragelse giver et bedre behandlingsforløb, større tilfredshed og øget følelse af livskvalitet [3].

EUPATI arbejder med patientinddragelse

De ovenfor nævnte europæiske strømninger og vigtigheden af health literacy har været en vigtig inspiration til etableringen af EUPATI, som er et paneuropæisk offentligt-privat partnerskab, der er ledet af den europæiske paraplyorganisation European Patients’ Forum.

Det består af partnere fra patientorganisationer, universiteter, ngo’er samt en række forskende medicinalvirksomheder.

EUPATI arbejder i øjeblikket på at etablere en langsigtet plan for aktiviteter i Europa. Et partnerskab af denne karakter stiller store krav til transparens og uvildighed. Derfor er der etableret omfattende reviewprocesser angående udvikling af uddannelsesmaterialet, som blev lanceret i 2016 på syv sprog, og som er frit tilgængelige som en Toolbox på en webbaseret platform: www.eupati.eu.

I 2018 bidrog Biopeople og EUPATI Danmark til, at uddannelsesmaterialet udkom på dansk. I Toolbox findes flere hundrede artikler, film og grafik samt en omfattende ordliste, der beskriver og forklarer lægemiddeludviklingsprocessen fra A til Z. Toolbox er udgivet under Creative Commons License, som gør det muligt frit at downloade, redigere og videreudvikle materialet til eget brug og formål. Materialet er endvidere særdeles velegnet til sundhedsprofessionelle og andre, der ønsker indsigt i processen vedrørende lægemiddeludvikling.

De potentielle muligheder, der i dag findes for aktivt at inddrage patienter i medicinsk forskning og udvikling (F&U), er for nylig blevet kortlagt [4] og kan eksempelvis være udvikling af patientinformation, protokoldesign, medicinsk teknologivurdering og meget mere.

Toolbox nåede en milepæl i oktober 2018, da over 1 mio. unikke brugere fra mere end 100 lande havde besøgt og gjort brug af den.

Nationale platforme øger patienters kendskab til lægemiddeludvikling

Ud over uddannelsesmaterialet tilbyder EUPATI patienter fra hele Europa et intensivt Patient Expert Kursus over 15 måneder som en blanding af holdundervisning kombineret med digital læring med efterfølgende certificering. EUPATI har etableret nationale platforme i mere end 17 europæiske lande, herunder også i Danmark.

De nationale platforme har på det nationale niveau til formål at øge patienters kendskab til lægemiddeludvikling og regulering af lægemidler ved aktivt at arbejde for patientinddragelse og partnerskaber med medicinudviklere. Formålet er endvidere at stimulere patienter til at indgå i råd, udvalg og etiske komitéer og medvirke til udvikling af best practices for patientinvolvering i forskning, udvikling og evaluering af medicin.

Patienter vil gerne bidrage

På folkemødet på Bornholm 2018 var den danske platform medarrangør og deltager i debatten om patienters rolle i medicinsk forskning og har i samarbejde med Diabetesforeningen gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt foreningens medlemmer. Den omhandlede erfaringer med og interesse i at deltage aktivt i F&U-projekter med fokus på diabetes.

Undersøgelsen viste, at et flertal af respondenterne er meget interesserede i at bidrage til forskning, samt at der er stor interesse for mere viden om, hvordan og på hvilken måde patienter kan engagere sig i forskningsprojekter. Paneuropæiske undersøgelser blandt borgere og farmaceutiske virksomheder om patientinddragelse har også vist, at der er stor interesse for mere viden om, hvordan og på hvilken måde patienter kan engagere sig i medicinske forskningsprojekter, og især under hvilke rammebetingelser dette kan ske med henblik på at sikre integritet og uafhængighed.

Guidelines til patientinvolvering

Til dette formål har EUPATI udviklet guidelines for patientinvolvering i medicinsk F&U, som netop er publiceret som peer-reviewed artikler [5]. Det Europæiske Lægemiddelagentur har også positive erfaringer med involvering af patienter/patientorganisationer i de regulatoriske processer, hvilket har resulteret i øget transparens og tillid til disse samt har styrket kvaliteten af respons fra de forskellige videnskabelige komitéer under agenturet.

I Danmark opererer Medicinrådet med inddragelse af patienter i fagudvalg, hvis opgave er at bidrage med erfaringsbaseret viden fra deres eget sygdomsforløb.

Borgernes egen sygdom er vigtig

Der er ikke tvivl om, at patienter fremover vil være mere aktivt involverede i forskning og udvikling af nye lægemidler og dermed i egen sygdom og behandling.

Der er en stigende erkendelse af, at borgernes viden om egen sygdom er vigtig og nyttig, og at den bør inddrages i forskning og udvikling af nye behandlinger. Til trods for en generel forståelse for og villighed til at gøre patienter til medspillere i forhold til udviklingen af biomedicin er der dog stadigvæk et stykke vej, før det bliver almindelig praksis.

I takt med, at opsamlet erfaring om patientinddragelse og den bedste praksis bliver delt i form af guidelines og anbefalinger, vil patienter med stor sandsynlighed om ganske få år være naturligt inddraget i tilblivelsen af ny medicin og i beslutningsprocesserne for adgangen til denne.À

Referencer

LITTERATUR

  1. Højgaard B, Kjellberg J. Fem megatrends der udfordrer fremtidens sundhedsvæsen. KORA, 2017.

  2. Pushparajah D, Geissler J, Westergaard N. EUPATI: collaborating between patients, academia and industry to champion the informed patient in medicines research and development. J Med Dev Sci 2015;1:74-80.

  3. Vahdat S, Hamzehgardeshi L, Hessam S et al. Patient involvement in health care decision making: a review. Iran Red Crescent Med J 2014;16:e12454.

  4. Geissler J, Ryll B, di Priolo SL et al. Improving patient involvement in medicines research and development: a practical roadmap. Ther Innov Regul Sci 2017;51:612-9.

  5. Spindler P, Lima BS. Editorial: The European Patients Academy on Therapeutic Innovation (EUPATI) guidelines on patient involvement in research and development. Front Med 2018;5:310.