Skip to main content

Frihed = intolerance?

Lægelig direktør Torben Mogensen, Hospitalsdirektionen, H:S Hvidovre Hospital. E-mail: torben.mogensen@hh.hosp.dk

1. maj 2006
2 min.

Både i dagspressen og senest i Ugeskrift for Læger 2006;168: 1570 har repræsentanter for foreningen Kvinder for Frihed argumenteret mod, at man bærer tørklæder på sygehusene, hvis man er muslim.

Da jeg 11 år gammel blev indlagt på Sankt Josef Hospital, for at få fjernet min blindtarm, blev vi overvåget af søstre, hvor man ikke var i tvivl om deres religiøse tilhørsforhold. Det blev ikke anset som et problem. Selv var jeg så glad for min oplevelse, at jeg besluttede mig for at blive læge. På den skole, hvor jeg gik, var der en fremragende lærer, der ikke kunne undervise om lørdagen på grund af sin jødiske tro. Det blev ikke gjort til et problem men løst praktisk, heldigvis. Hvad er det, der gør det til et problem, hvis mennesker i dag har en religiøs opfattelse, som kræver, at de udtrykker sig på en bestemt måde? Vel og mærke på måder, som ikke kan genere andre.

På H:S Hvidovre Hospital har vi ansatte med alle trosretninger, med og uden tørklæder. Vi er stolte af, at vores ansatte afspejler det samfund, vi agerer i.

Jeg har aldrig hørt kritik af dette fra patienter eller pårørende. På Hvidovre Hospital sidder direktionen ved telefonen en gang om måneden netop for at høre på patienternes ris og ros. Vi får meget af begge dele. Brugen af tørklæder har aldrig været nævnt. Det skyldes formentlig, at man i Hvid-ovre Hospitals optageområde er mere tolerant, end man er i Kvinder for Frihed. En anden mulighed er, at masser af ansatte på hospitalet går med tørklæder af hygiejniske grunde. Og det kan jo være svært at se forskel. For kvinder, der bærer tørklæder af religiøse grunde, gør det jo ikke for at missionere.

Vi har, og har i øvrigt altid haft, et multikulturelt samfund. Det, der adskiller nutiden fra fortiden, er den tiltagende intolerance over for mennesker, der ikke er som en selv.