Skip to main content

Gabestokke og sundhed

Overlæge Jørgen Ovesen, England. E-mail: jlovesen@yahoo.com

31. okt. 2005
2 min.

Jeg har udefra kunnet følge debatten om offentliggørelse af lægers navne på internettet, efter Patientklagenævnet har afgjort en klagesag over en læge. Jeg vil her beskrive de konsekvenser det kan have, med baggrund i egne oplevelser.

I 1990 startede en såkaldt hoftesag i Nordjyllands Amt. Den havde baggrund i patientklager udgået fra en patientgruppe støttet af en overlæge på et privathospital. Som administrerende overlæge af afdelingen blev jeg hurtigt involveret. Jeg forsøgte at få den lægelige del af klagerne udredt, men det var ikke nok rent politisk. Amtet undersøgte først administrativt forholdene og viste, at der ikke var forskel på de opera-tioner, der blev foretaget på min afdeling og andre lignende afdelinger. Amtet ansatte så en såkaldt »uvildig undersøger«.

I korthed fandt denne undersøger, der forinden var blevet afskediget fra et privathospital, at hofteoperationerne ikke havde den kvalitet som kunne forventes. Nogle patienter blev tilrådet reoperation i det offentlige hospital, hvor undersøgeren nu var overlæge. Lang tid inden »undersøgelsen« blev offentliggjort, vidste jeg, at der var svindel indblandet, og jeg tog min afsked. Mens alt dette stod på, blev jeg af pa-tienter tyranniseret med natlige opringninger og trusler. En kollega blev senere afskediget af sygehusledelsen. Afskedigel-sen blev senere kendt ulovlig i landsretten. Retten fandt, at der ikke var begået lægelige fejl. Den overlæge der tidligere havde støttet klagerne, blev senere idømt en fængselstraf for bedrageri.

Efter et par år i udlandet vendte jeg tilbage til et andet dansk sygehus. Efter godt et år i denne stilling blev jeg en morgen, af operationspersonalet, gjort opmærksom på, at mit navn havde været nævnt i tv-avisen af en tidligere hoftepatient, der krævede en erstatning på 500.000 kr. Ved opringning til tv-avisen blev det bekræftet, at jeg var nævnt med navns nævnelse. Den pågældende hoftepatient havde, viste det sig, givet urigtige oplysninger til alle instanser og havde af statsamtet fået fri process til retssag mod mig og amtet. Den blev senere trukket tilbage (naturligvis uden undskyldning til mig).

Jeg vil med mit indlæg blot minde om, at det er urimeligt at offentliggøre folks navne på baggrund af en patientklage og afgørelse truffet af Patientklagenævnet, som næppe er ideelt til alene at afgøre, om dette eller hint er lægeligt korrekt. Hvor der er mennesker, er der også mulighed for fejl. For mig selv var offentliggørelse af mit navn og medfølgende hetz en personlig katastofe i nogle år og med en utrolig omkostning. Det vil gentage sig for andre, hvis forslaget bliver vedtaget. Læger kan tage fejl, og patienter kan give urigtige oplysninger.

Jeg har for længst forladt dette system. Måske det var værd at overveje for andre.