Skip to main content

Garde K. Køn, psykisk sygdom og behandling

1. nov. 2005
2 min.

Bogen omhandler aspekter af kønsforskelle inden for psykiatrien, primært i forhold til patienterne, men også for sundhedspersonale. Den er velskrevet og er et tiltrængt bidrag til et emne, som er underrepræsenteret i litteraturen.

Bogen indledes med almene betragtninger om køn, normalitet og helbredsopfattelse. I de følgende kapitler behandles køn i forhold til skizofreni, depression, angst, personligheds- og spiseforstyrrelser, selvmord osv. Til slut findes et kapitel om læger og kønsforskelle og et om normalitetsbegrebet. Jeg kunne ønske mig en mere nuanceret indholdsfortegnelse, da der i hvert kapitel behandles mange, helt forskellige aspekter af emnerne. Sidst i hvert kapitel findes en oftest meget stringent sammenfatning af det væsentligste i kapitlet.

Kønsforskelle har historisk været meget klart beskrevet med dominans og værdisætning af de »mandlige« karakteristika, men er senere, i ligestillingens navn, blevet afløst af kønsneutralisering og »usynliggørelse«.

I første kapitel gives en kort beskrivelse af en teoretisk

model, udviklet af S. Hardinger, som kan bruges til at forstå betydningen af køn, historisk og kulturelt. Desværre gives der kun få henvisninger i de øvrige kapitler til denne model. Men sammen med den detaljerede historiske beskrivelse af tidligere tiders ofte helt groteske syn på køn, giver indledningen et godt fundament for at forstå, hvorfor der findes fordomme og fortrængninger omkring emnet kønsforskelle.

I kraft af de to køns socialisering gennem opvæksten skabes kønsidentiteten. Processen opridses og giver læseren en forståelsesmæssig baggrund for, at sygdomme som fx depression kan vise sig med vidt forskellige symptombilleder hos mænd og kvinder. Begrebet »omsorgens pris«, dvs. den belastning det kan medføre (for især kvinder) at være knyttet til et netværk og være involveret i sine omgivelser, fx ved tab og traumer, omtales. Den kan være en sårbarhedsfaktor, når kvinders overhyppighed af depression søges forklaret. Inden for personlighedsforstyrrelserne kan stereotypierne genkendes i karikeret form med overvægt af mænd med antisociale personlighedstræk og overvægt af kvindelige emotionelt ustabile personlighedsstrukturer. Aggression og belastningsreaktion ytrer sig forskelligt, og som læger har vi brug for denne viden, når behandling og forskning tilrettelægges.

Kapitlet om skizofreni opsummerer de væsentlige kønsforskelle inden for feltet og bør læses af alle, som arbejder med denne patientgruppe, da de to køn har forskellige forløb og behov.

Bogens budskab fremhæves mod slutningen således: »Forskellene forbliver store, fordi de to køns forhistorier og ansvarsområder stadig er forskellig . . . man opnår ikke ligestilling, endsige god behandling ved at behandle det ulige ens«. Både erfarne og kommende læger/psykiatere kan have stor glæde af at læse bogen, som belyser et vigtigt, men ofte overset, område.

København: Hans Reitzels Forlag, 2003.

196 sider. Pris: 225 kr.

ISBN 87-412-2420-5

Anne A. Elgaard Thorup