Skip to main content

Genbrug af medicinsk engangsudstyr

Direktør Torben Thaning Larsen, Vanguard Scandinavia. E-mail: ttl@teliamail.dk

4. nov. 2005
3 min.

Medicinsk engangsudstyr kan genanvendes forsvarligt, hvis det gennemgår en professionel reprocessering.

I Ugeskrift for Læger og andre medier er der p.t. debat om, det er forsvarligt at reprocessere og hermed genanvende medicinsk engangsudstyr på sygehusene. Man skal imidlertid være opmærksom på, at den aktuelle mediedebat blander to vidt forskellige forhold sammen, og kan derfor skabe forvirring og misforståelser.

Det ene forhold er baseret i det faktum, at flere sygehuse i årenes løb selv har istandsat engangsudstyr på sterilcentralerne mhp. på genanvendelse. Sterilcentralerne har på mange områder ikke mulighed for at leve op til de kvalitetskrav, der er til en reprocessering, med deraf følgende risiko for fejl og reduceret sikkerhed for patienterne.

Det andet forhold vedrører professionel, valideret og standardiseret reprocessering af medicinsk engangsudstyr. Den form for reprocessering har foregået i USA i mange år med FDA's godkendelse. Således at der til dato reprocesseret mere end 20 mio. forskellige medicinske engangsprodukter i USA.

Når der er opstået debat i Danmark vedrørende reprocessering generelt, skyldes det, at flere af landets amter og sygehuse enten har besluttet eller overvejer at indføre professionel reprocessering af medicinsk engangsudstyr hos Vanguard i Berlin. En professionel reprocessering giver sygehusvæsenet mulighed for en betragtelig økonomisk besparelse uden at gå på kompromis med patientsikkerheden.

Vanguard, der i dag servicerer 400 tyske og flere danske sygehuse, tilbyder professionel reprocessering af medicinske engangsprodukter for sygehuse i Europa. Til dato har virksomheden reprocesseret mere end 1,5 mio. medicinske produkter uden problemer.

Medicoindustrien stiller spørgsmålstegn ved reprocessering generelt under henvisning til, at det er uforsvarligt over for patienterne at genanvende medicinsk udstyr, der er fremstillet til engangsbrug. Man kan kun være enig i den betragtning, så længe det drejer sig om udstyr, der er istandsat i sygehusenes sterilcentraler. Men når det drejer sig om at reprocessere dyrt udstyr i professionelt regi og ud fra en fastsat valideringsstandard, der er udviklet i henhold til nationale og EU-lovgivninger samt internationale standarder (f.eks. GMP) og ISO-certificering, stiller sagen sig anderledes. Udstyret reprocesseres ud fra specifikke valideringsprocedurer, og al reprocessering sker på betingelse af, at der for hvert produkt bliver opstillet en specifik valideringsprocedure. Først herefter er der garanti for, at det reprocesserede produkt er rent, sterilt og funktionsdygtigt. Samtidig er der garanti for at det enkelte sygehus får sit eget udstyr tilbage. Hvert enkelt produkt får nemlig tildelt og påført sin egen permanente elektroniske identifikationskode.

Vanguard overtager i øvrigt erstatningsanvaret for udstyret. Garantien understøttes af en produktforsikring på kr. 185 mio.

Som kuriosum kan nævnes, at Vanguard, som eneste virksomhed i verden, har en unik hjertemodel samt sin egen kateter-»test bench«. Dette muliggør simulationer ved brugen af forskellige katetre, f.eks. friktionsegenskaber. Nogle medikoproducenter får faktisk testet deres egne originale katetre på Vanguards testudstyr.