Skip to main content

Gravid -- de 42 uger Jensen LS.

22. nov. 2005
2 min.

Dette er en bog om noget så usædvanligt som en helt normal graviditet. Ja, det er jo sådan det skal være, og sådan vi også burde anse graviditeten, men set fra almen praksis er dette snart en saga blot. På sygehusene er det sikkert endnu værre. Nu hvor vi i stedet bruger al vores tid til at diskutere risikovurderinger og valg mellem forskellige undersøgelser og screeninger, er det helt velgørende at blive mindet om, at graviditeter faktisk plejer at gå godt. Bogen er skrevet af jordemoder Lene Schou Jensen, og tilgangen er da også jordemoderens. Bogens styrke og væsentligste indhold er, at graviditeten gennemgås uge for uge, side for side. Udviklingen følges, opdelt så man kan følge såvel kvinden som barnet, og fortællingen er flankeret af små tegninger. Ingen tvivl om at dette er interessant og hyggelig læsning for den gravide og hendes familie, og kan give en større forståelse for, hvad der foregår i kroppen. Men om det tilføjer noget nyt i forhold til andre bøger og pjecer på området, skal jeg dog lade være usagt. Siderne om graviditetens forløb fylder 2/3 af bogen og opfylder bagsidens løfte om at give et godt indblik i, hvordan kroppen forandrer sig i løbet af graviditeten. Den resterende del af bogen er fyldt af en række almindeligheder og gode råd om livet som gravid, men mange af emnerne er desværre alt for overfladisk behandlet og skuffer i forhold til forventningerne. Således afsnittet om undersøgelser og fosterdiagnostik.

Livet som gravid i dag kan ikke undgås at blive påvirket af de mange forskellige undersøgelsestilbud, som kvinderne skal tage stilling til. Jeg synes, at bogen svigter ved ikke at berøre de mange problemstillinger, der dukker op, og som efterhånden er blevet en naturlig del, også af en helt normal graviditet. Det er ikke nok at nævne undersøgelserne ved navn og blot henvise til andre bøger og pjecer i en bog, der netop handler om at være gravid.

Bogen vil sikkert blive læst af mange gravide, men den har ingen plads i forhold til læger og sundhedspersonale og kan desværre heller ikke bruges som hjælp til at forberede kvinderne til de mange tanker og refleksioner, mødet med sundhedsvæsenet giver anledning til.


København: Politikens Forlag, 2005.

112 sider. Pris: 129 kr.

ISBN 87-567-7400-1


Praktiserende læge Anne Charlotte Hvas