Skip to main content

Grøn pension er sund pension

Den allervigtigste klimaindsats, man som privatperson kan gøre, er at sørge for, at ens pensionsformue bliver investeret grønt, skriver 17 læger op til valget til delegerede i Lægernes Pensions generalforsamling.
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Martin Schønemann-Lund, læge og ph.d.-studerende m. fl. Se alle underskrivere i bunden af indlægget.

26. jan. 2022
3 min.

Som læger er vi vant til at forholde os til forebyggelse af sygdomme. Vi kender alle sammen KRAM-faktorerne, en af de syv lægeroller er »sundhedsfremmer«, og gennem Lægeforeningen kæmper vi for at mindske rygning og ulighed i sundhed. Men når det kommer til den største trussel mod folkesundheden, klimaforandringerne, er vi læger på udebane.

CO2-udledninger fra forskellige varer og aktiviteter er uigennemskuelige, og selvom vi ved, at vi alle skal bidrage for at mindske CO2-udslippet, er det svært at vide, hvor man skal begynde: Skal man blive vegetar, holde op med at flyve eller købe grøn strøm? Skal man sørge for at sortere affaldet derhjemme eller på afdelingen på hospitalet?

Alle de ting er naturligvis vigtige, men dykker man ned i tallene, viser det sig, at den allervigtigste klimaindsats, man som privatperson kan gøre, er at sørge for, at ens pensionsformue bliver investeret grønt. De enorme formuer, vi sammen har sparet op, er med til at finansiere meget af aktiviteten i samfundet, og derfor er det helt afgørende, at de bliver brugt til at finansiere den grønne omstilling, ikke til at bore mere olie op.

Det sidste har det internationale energiagentur IEA også netop understreget: Skal vi have en chance for at leve op til Paris-aftalens mål, må der ikke længere etableres nye olieboringer eller kulminer.

Og lad os bare lige slå fast: De grønne investeringer er mindst lige så profitable som de sorte, så at fortsætte med at investere sort giver ikke engang et større afkast længere.

Det er derfor paradoksalt, når Lægernes Pension fremhæver et selskab som BP som et eksempel på et olieselskab, der vil den grønne omstilling. BP planlægger nemlig omfattende udvidelser af sine fossile udvindinger. Udvidelser, der vil have ødelæggende effekter på klimaet og på folkesundheden, hvis de bliver gennemført.

Desuden risikerer en sådan investering at medføre tab med tiden, når energiforsyningen er omstillet til grøn energi, og olien ikke længere kan sælges til høje priser.

Alt dette er naturligvis højst aktuelt, fordi der frem til den 7. februar er valg til delegerede til Lægernes Pensions generalforsamling. Valget af delegerede gælder for to år ad gangen, så ved årets valg bliver Pensionskassens investeringspolitik afgjort flere år ud i fremtiden. Vi håber, at alle læger, der vil have, at deres pensionspenge skal arbejde for og ikke imod folkesundheden, stemmer på listen Grøn Pension – Læger for Klimaet. Glædelig valgkamp.

Underskrivere:

Salli Rose Tophøj, Læge i hoveduddannelse i almen medicin

Hanne Hollnagel, Pensioneret praktiserende læge og Professor, dr. med

Ulla Hansen, Speciallæge i almen medicin, Intern lektor KU

Helena Udsen, Medicinstuderende

Jan-Helge Larsen, Pensionist, Speciallæge i almen medicin

Karen Juul, Pensionist, Speciallæge i almen medicin

Martin Schønemann-Lund, Læge og ph.d.-studerende

Øjvind Lidegaard, Professor og Overlæge

Emilie Zeuthen, Medicinstuderende

Rasmus Møberg Larsen, Medicinstuderende

Martin Lindhardt Nielsen, Speciallæge, ph.d., Lægefaglig leder, Intern lektor

Karolina Lewandowska, Speciallæge i almen medicin

Ofelia Fischer Godske, Medicinstuderende

Anna Roe Rasmussen, Læge og phd.-studerende, Sjællands Universitetshospital.

Maja Christine Rasmussen, Medicinstuderende

Mikkel Jürgens, Læge og ph.d.-studerende

Frank Andersen Thougaard, Speciallæge i almen medicin