Skip to main content

Grund til bekymring

Illustration: Lars-Ole Nejstgaard
Illustration: Lars-Ole Nejstgaard

Finn Edler von Eyben Email: finn113edler@mail.tele.dk

17. aug. 2020
2 min.

Danmark er kommet godt gennem nedlukningen den 11. marts 2020 og den gradvise genåbning frem til nu. Mens dødstallet af COVID-19 steg med flere hundrede i april 2020, døde kun 20 danskere af COVID-19 på 16 dage i perioden fra den 2. juni til den 18. juni. Fra 18. juni til 26. juli døde 15. Fra den 26. juli til 2. august døde 2.

Det er en overordentligt glædelig udvikling i betragtning af, at vi ikke disponerer over en effektiv medicin eller vaccine mod COVID-19. Og i betragtning af at antallet af døde stiger dramatisk for eksempel i USA. Som den derværende præsident kommenterede, det bliver værre, før det bliver bedre.

Den gunstige udvikling har haft sin pris. En undersøgelse fra Statskundskab Aarhus Universitet viser, at danskere er blevet mindre ihærdige med at vaske hænder dagligt, end vi var i april. Vi er blevet mindre bekymrede om fysisk kontakt. Antallet af daglige kontakter er fordoblet. DSB har afskaffet krav om forudbestilt pladsbillet. Skoler har afskaffet kravet om 1 meters afstand.

I begyndelsen af juli 2020 var der registreret 123 nye COVID-19-smittede i Danmark. Den 31. juli blev der registreret 64 nye smittede på en dag. Siden er tallet gået op. Nu har vi syv hotspots i Danmark. Smittetrykket er 1,1. Antallet af smittede i Aarhus er steget med en fordobling hver tredje dag. Danmark har valgt at se på disse udbrud som lokale fænomener. Et dansk parti har afkrævet regeringen nærmere retningslinjer blandt andet for den situation, at smittetrykket falder. Det er desværre ikke en aktuel problemstilling. Genoplukning i fase 4 bliver nok udskudt.

I Hjørring fik man kontrol over udbruddet med de klassiske midler som afstand og håndhygiejne. Derimod gik det mindre godt i Ringsted. Der samarbejdede Danish Crown med sundhedsmyndigheder med testning af ansatte og smitteopsporing. Alligevel blev der 22 nye smittede blandt de ansatte. Og fabrikken så sig nødsaget til at lukke ned.

Hvis Danmark er heldig, klinger de lokale udbrud af med den intensivering, der foretages regionalt, herunder påbud om mundbind. Hvis Danmark ikke er så heldig, og antallet af nye smittede pr. dag nærmer sig de 500, vi så i marts 2020, kan nye tiltag, som man for eksempel har gennemført i Melbourne, blive nødvendige.

Danmark gjorde det godt under foråret 2020, men derfor behøver vi ikke gøre det værre i den kommende tid.