Skip to main content

Hæmoglobin A 1c

Delpensioneret ortopædkirurg Jens V. Bruun, Tåstrup. E-mail: mail@jensvbruun.net

13. apr. 2012
2 min.

Interessekonflikter: ingen

Nete Hornung skriver en fin notits om hæmoglobin A1c [1]. Jeg forstår måske nu bedre, at jeg få dage efter hinanden får to lidt forskellige værdier:

PLO-laboratorium (Tåstrup) viser 8%.

Klinisk Biokemisk Afdeling, Glostrup Hospital, viser 6,5%.

Er forskellen forklarlig?

Jeg fik at vide, at så stor forskel skulle der ikke kunne være på få dage.

> Svar:

Ledende overlæge Nete Hornung, Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Randers. E-mail: netehorn@rm.dk

Interessekonflikter: ingen

Det er ikke biologisk muligt, at hæmoglobin A1c (HbA1c) ændres så meget i løbet af to dage. HbA1c er som bekendt et udtryk for den gennemsnitlige glukosekoncentration gennem de foregående 6-8 uger, så der skal ledes efter andre forklarende faktorer. Den mest nærliggende forklaring er analyseusikkerheden, hvor der i forskellen på de to målinger skal tages højde for begge analysemetoders usikkerhed. Jo større usikkerhed, jo større forskel skal der være mellem to resultater, før man kan være sikker på en reel forskel.

Dette kan beregnes ud fra følgende formel:

2,8 √(CV2analytisk + CV2intraindividuel )

med 5% som sikkerhedsgrænse.

Det betyder, at forskellen mellem to resultater skal være større end 2,8 √(CV2analytisk + CV2intraindividuel ), for at de kan være signifikant forskellige.

Eksempel: Med en intraindividuel variation på 5% og en analytisk usikkerhed på 3% skal forskellen på to resultater være større end 16%, før den er signifikant. Det understreger betydningen af analyseusikkerheden i fortolkningen af analyseresultater og for HbA1c i særdeleshed, når analysen tages i brug til diagnostik af diabetes mellitus. Selv små ændringer i analysekvaliteten kan få store konsekvenser!


Referencer

  1. Hornung N. Historien om hæmoglobin A1c. Ugeskr Læger 2012;174:793.
  2. www.dskb.dk/media/documents/VUK%20HbA1c.doc.