Skip to main content

Hjernen bag erfaring. Kirk H.

31. okt. 2005
2 min.

I Henning Kirks bog Hjernen bag erfaring« med undertitlen »use it - or lose it griber han kærligt om livet og får med sin fremstilling af hjernens funktion generelt og i relation til aldring vist, at livet skal bruges - også når man er ældre. Der gøres op med myterne om aldring og de nærmest uafvendelige aldringsforandringer, som professionelle og lægfolk ofte automatisk lægger ned over ældre. Myter der snarere er passiviserende end aktiverende. De animerer hverken til, at de ældre selv eller omverdenen udnytter de ældres kompetencer og viden tilstrækkeligt.

Henning Kirk gennemgår nyere forskningsfund vedrørende centrale hjernestrukturer, deres forskellighed og indbyrdes samarbejde, for at give en forståelse af hjernes plasticitet og mulighed for udvikling og tilpasning af dens funktioner livet igennem. Specielt interessant for forståelsen af faktorer, der knyttet sig til aldring, er beskrivelsen af de mekanismer, der i nogen grad er med til at hindre eller udskyde celledegeneration.

Der beskrives bl.a. funktionen af væsentlige signalstoffer, lateraliseringsstudier, betydningen af fysisk aktivitet for den mentale kapacitet og det almene velvære, samspillet mellem hjerne og krop, forskellene mellem demens og depression, hukommelsesfunktionen samt frontallappernes betydning. Alt sammen i et lettilgængeligt sprog og med illustrerende eksempler. Bogen afsluttes med en overordnet gennemgang af principper for aktiviteter, der er med til at vedligeholde hjernen.

En af Henning Kirks pointer er, at alderen i sig selv ikke har en negativ indvirkning på hjernen. Alderen medfører ofte et langsommere tempo, hurtigere afledelighed, og problemer med at huske navne. Men alderen betyder også, at man har mulighed for at bruge sine resurser mere velovervejet, at man kan videregive erfaringer og erindringer samt opnå det, der kan karakteriseres som visdom, og at man stadig kan forholde sig nysgerrigt og lærende til livet. Han pointerer, at det er væsentligt, at man bliver ved med at tage initiativer, løse opgaver og træffe beslutninger, samt at man er fysisk og socialt aktiv. Et aktivt liv vil ikke alene give oplevelse af at være kompetent, det vil muligvis også være med til at forebygge udvikling af demens.

For såvel den professionelle fagperson som lægmanden, der er på vej til at blive eller er blevet ældre, vil bogen være en særdeles god og inspirerende indføring i hjernens funktioner, samtidig med at den animerer til at bruge livet aktivt. Use it or lose it.

København: Akademisk Forlag, 2004.

197 sider. Pris: 249 kr.

ISBN 87-500-3831-1

Neuropsykolog Frank Humle. E-mail: frank.humle@cfh.ku.dk