Skip to main content

Human Fysiologi- en grundbog Warberg J.

Lektor Boye Lagerbon Jensen E-mail: bljensen@health.sdu.dk

27. mar. 2006
2 min.

Jørgen Warbergs »Human Fysiologi« foreligger nu i en revideret femte udgave. Det er en prisværdig og stor bedrift at udarbejde og opdatere en næsten komplet lærebog i faget fysiologi på dansk. Bogen er oprindeligt udarbejdet som lærebog for studerende ved Danmarks Tekniske Universitet, men har fundet udbredt anvendelse blandt medicinstuderende.

Bogen bygger videre på en klassisk dansk tradition for fremstilling af fysiologi med en overvejende kvantitativ tilgang til centrale felter som kredsløb, nyrer, pH-regulering og respirationsfysiologi med inddragelse af relevant baggrund om metoder. Bogen benytter vendinger som »perfusionshastighed«, »afgift til blodet« mfl., som studerende med engelsksprogede lærebøger har svært ved at tilegne sig og bruge aktivt i skriftlig fremstilling ved eksamen og rapportskrivning. Bogen opfylder efter min mening således en vigtig mission, som rækker ud over den primære målgruppe, da der er stort behov for velskrevet dansk fysiologi, der formidler fagsproget på et niveau over sygeplejelærebøger til de sundhedsvidenskabelige uddannelser. På den anden side bærer fremstillingen også præg af at være rettet mod ingeniørstuderende; der anvendes megen plads til at »oversætte« latinske betegnelser, der er en 20 siders ordliste og der bruges her og der termer som »ned i tarmen« og »nyrekanaler«. Kapitlerne er lidt uens i dybden. Endokrinologien fylder mere end hjerte-kredsløbs og respirationsfysiologien tilsammen, og biofysik er sparsomt behandlet. Bogen er illustreret med en smuk afdæmpet grafik, men har ikke fotos og virker lidt bedaget i forhold til udenlandske lærebøger på dette punkt. Bogen synes dog helstøbt og fremragende til sin primære målgruppe, men kan ikke stå alene på de sundhedsvidenskabelige uddannelser herunder medicinstudiet af flere grunde. Der er gennemgående meget få kliniske eksempler, sansefysiologi og fosterfysiologi er ikke med, og der er ingen »hjælpemidler« for studenten i bogen: resumeer, spørgsmål til teksten og opgaver m.m.

På visse områder er bogen ikke tidssvarende, og især savner man mere gennemgående inddragelse af nye molekylære aspekter, som har beriget fysiologien med kausale indsigter i de sidste årtier. Som eksempel kan nævnes transportmekanismer, hvor både jerns og calciums transport over epiteler er afdækket, og indsigten i regulering af galdeomsætning er betragteligt større, end det bogen giver indtryk af. Bogen er efter min mening et fremragende dansk supplement til gængse engelske textbooks i fysiologifaget på medicinstudiet.

Lyngby: Polyteknisk Forlag, 2005.

460 sider. Pris 499 kr.

ISBN 87-502-0953-1