Skip to main content

Hvad med tilbage til 1892?

Professor Jørgen Lyngbye, KøbenhavnE-mail: jin@c.dk

30. okt. 2006
2 min.

I Pia A. Eikens rapport »Sol og cancer« i Ugeskrift for Læger [1] gør hun i forbindelse med sollys og hudcancer opmærksom på: »Helt tilbage til 1936 konkluderede man i undersøgelser af det amerikanske flådepersonale etc.«. Men Pia Eiken behøver ikke at rejse 5.000 km til amerikanske flådebaser for at beskrive tidlige undersøgelser af sollysets virkning; hun kan nøjes med at rejse 300 km til Ribe eller 38 km til København for den sags skyld. Pia Eiken forbiser, at vi har en verdenspioner med hensyn til forskning af sollysets virkninger i Danmarks første Nobelpristager Niels Ryberg Finsen [2, 3]. Mens Pia Eiken hurtigt passerer Ribe på sin vej over Atlanten fik førende amerikanske tidsskrifter allerede øje på Finsen i 1890'erne. Det var i Ribebispens have, at Finsen i 1892 ved selvforsøg gjorde sine første iagttagelser over sollysets virkning.

Finsen opdagede, at sollys og fototerapi har en yderst gunstig og helbredende effekt på alvorlige hudinfektioner, ikke mindst af tuberkuløs karakter. Men samtidig kunne han konstatere, at ultraviolet lys ikke har nogen positiv virkning på hudcancer, og at det har en skadelig effekt på visse infektionssygdomme som kopper.

Finsen gjorde sammen med sine medarbejdere intensive studier over den fotokemiske hudreaktion og forskellige dele af lysspektrets effekt på levende organismer, især bakterier. Finsen fortsatte med stor intensitet sin forskning af mange aspekter af lysets virkning frem til sin død i 1904. Nobelprisen modtog han i 1903, mindre end et år før sin død.

Selv om Finsen var klar over, at han ikke havde nogen videnskabelig evidens for sollysets generelt gavnlige effekt, var han den første til at påpege en mulig positiv virkning af lyset »særlig ved kroniske sygdomme«. Denne geniale forudsigelse synes rigeligt bekræftet i nutiden i form af en gunstig effekt på en række cancerformer, som beskrevet af bl.a. Pia Eiken.

Så »tilbage til 1936« hos det amerikanske flådepersonale er 40 år frem i forhold til pæredanske patienter 38 km fra Hillerød.


Referencer

  1. Eiken PA Sol og cancer. Ugeskr Læger 2006;168: 3443.
  2. Højgaard L. Lyngbye J. Lyssagen. Niels Finsen og hans team på Finseninstituttet. (Anmeldelse). Ugeskr Læger 2003;165:2691.
  3. Lyngbye J. Lyssagen. Niels Finsen og hans team på Finseninstituttet. København: Gyldendal, 2003.